15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Marinković Lepić: Na korak do ravnopravnosti spolova u Vijeću ministara BiH

Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok u Zastupničkom domu Parlamenta BiH simbolično su, 8. marta ove godine, podnijele Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara.

Izmjene podrazumijevaju usklađivanje pomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

„To znači da će ukupni sastav Vijeća ministara u toku cijelog mandata odražavati ravnomjernu zastupljenost spolova. Pod tim se podrazumijeva 40 posto manje zastupljenog spola. Predstavnički dom neće razmatrati imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola. Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice.

Poštivanje odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova podrazumijevat će se i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica. Također i prilikom imenovanja zamjenika i zamjenica svih ministara“, rekla je Marinković Lepić.

Ovim izmjenama podršku je dala i Ženska mreža BiH iz koje su rekli da od 2015. godine rade na sličnoj stvari.

Izmjene će se sutra razmatrati na sjednici resorne komisije te ukoliko dobiju pozitivno mišljenje ustrajat će se i u Predstavničkom domu.

Vezane vijesti

TUZLA