19 C
Tuzla
26.02.2024.

Maturanitima u Gračanici još uvijek nema ko potpisati svjedočanstva, ističe upisni rok

Polako se bliži kraj drugog roka za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona, koji će po svemu sudeći proći bez 14 maturanata Osnovne škole Doborvci iz Gračanice kojima još uvijek nema ko potpisati svjedočanstva. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona smjenila je direktora ove škole, a novi nije imenovan.

Bez potpisa i bez svjedočanstava, sudbina 14 maturanata osnovne škole Doborovci iz Gračanice u rukama je  školskog odbora kojeg je imenovala Vlada Tuzlanskog kantona s ciljem da imenuje v.d. direktora ove osnovne škole. No, ni u samom odboru stvari očito ne funkcionišu dobro, jer jedan od pet članova ne prisustvuje sjednicama. Osim činjenice da je njihovoj djeci uskraćena mogućnost daljnjeg školovanja roditelji o rješavanju problema ne znaju mnogo.

„Peti  član je jedan nastavnik koji nije prihvatio uopšte da sudjeluje u školskom odboru, da sudjeljuje u bilo kakvim političkim igrama, tako je nama roditeljima rekao. Dva glasa su za, dva glasa su protiv, to je sve što mi imamo informacija, tako da nisu mogli imenovati uopšte direktora“, izjavila je Aldijana Hodžić, roditelj. 

U vezi ovog problema oglasio se i Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, koji je na svojoj Facebook stranici prokomentarisao posljednja dešavanja u OŠ Doborovci ističući da Školski odbor škole imenuje direktora škole, i Ministarstvo nema nadležnost za imenovanje direktora. Također, Ministar a ni Vlada ne daju prethodnu saglasnost za imenovanje v.d. direktora škole već je to u isključivoj nadležnosti školskog odbora.

„Budući da je jedan član ispred reda nastavnika dao ostavku na mjesto člana Školskog odbora, brzo smo reagovali, te smo nasjednici Vlade imenovali novog člana ispred reda nastavnika, čime je Školski odbor ponovo kompletiran. Ponovo, i ovim putem, pozivam predsjednika Školskog odbora da odmah zakaže sjednicu i da se svi članovi ponašaju u najboljem interesu prije svega učenika i da odmah imenuju v.d. direktora škole, koga god žele. Problem sa svjedočanstvima učenika se mora odmah i bez odlaganja riješiti. Dalje nanošenje štete učenicima i njihovim roditeljima je nedopustivo. Djeca su već oštećena jer se nisu mogli prijaviti u prvom upisnom roku“, napisao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke.

Ukoliko novi školski odbor pod hitno ne održi sjednicu i ne imenuje novog direktora O.Š. Doborovci, ministar poručuje da će biti pokrenuta smjena svih njegovih članova. No, čak i da školski odbor imenuje v.d. direktora po hitnom postupku to neće riješiti problem ovih maturanata, jer sam proces traje nekoliko dana, a rok za upis ističe u petak. Toga je svjestan i ministar, a i roditelji koji i dalje čekaju prihvatljivo rješenje.

„Roditelji su tu, dolazimo svakog dana, niko nije dobro, ali tu smo. Zabrinuti smo za svoju djecu, zabrinuti za njihovu budućnost, jer im je oduzeto pravo na dalje školovanje“, poručila je Hodžić. 

Vezane vijesti

TUZLA