13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Mauricijus: Prepolovljen tanker koji je izazvao ekološku katastrofu

Prepolovio se japanski teretni brod koji je izazvao ekološku katastrofu nakon što se prošli mjesec nasukao na greben na Mauricijusu, objavile su vlasti.

Brod “MV Vakashio” prepolovio se jučer nakon što se pogoršala sitacija, naveo je mauricijski nacionalni krizni odbor.

U izjavi se dodaje da se stručnjaci savjetovali da se počne s planom vuče.

Brod se nasukao na koralni greben 25. jula i iz njega se izlilo 1000 tona nafte što je ugrozilo korale, ribe i druge oblike života u moru.

Naučnici su rekli da je to dosad najgora ekološka katastrofa u zemlji.

Većina nafte s broda ispumpana je, ali je ostalo je još 166 tona i vlasti rade na tome da je uklone.

Nešto preostale nafte iscurilo je u petak u okean, rekla je predsjednik mauricijskog udurženja za očuvanje mora.

Vlasti su juče postavile plutajuće barijere da bi prikupili naftu oko broda, prenose mediji.

Mauricijus, poznat po djevičanskim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.

Stručnjaci kažu da se uticaj izlivanja još procjenjuje, ali bi šteta mogla još desetinama godina da pogađa Mauricijus i njegovu privredu koja zavisi od turizma.

Uklanjanje broda će vjerovatno trajati mjesecima. Bivša kolonijalna sila Francuska je najavila pomoć u čišćenju.

Indija uputila tehničku opremu i tim eksperata

Indija je uputila tehničku opremu i tim eksperata na Mauricijus da bi pomogla lokalnim vlastima da se izbore sa ekološkom krizom poslije curenja nafte sa japanskog broda, rekao je zvaničnik Vlade.

Japanski brod udario je u koralni greben kod obala Mauricijusa u Indijskom okeanu 25. jula kada se izlilo oko 1.000 tona nafte.

Ovaj brod se juče prepolovio i nafta se izlila na još širem području oko koralnih grebena koji predstavljaju staništa velikog broja vrsta riba i drugih morskih životinja.

Nakon što je upućen zahtjev za pomoć Indija je uputila više od 30 tona tehničke opreme i materijala avionima kako bi pomogla Mauricijusu, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Naučnici navode da je ovo do sada najgora ekološka katastrofa koja je pogodila Mauricijus.

Posljedice izlivanja nafte tek se utvrđuju, ali bi šteta mogla i narednih decenija da negativno utiče na privredu Mauricijusa, koja se u najvećoj mjeri oslanja na turizam. Za uklanjanje samog broda biće potrebni mjeseci.

IZVOR: RTV Slon/ Srna

Vezane vijesti

TUZLA