31 C
Tuzla
16.08.2022.

‘Merhamet’ – Obezbijeđene godišnje potrebe mesa za 8.000 korisnika kuhinja

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ uspješno je provelo i ovogodišnje akcije „Bosanski kurban“ i „Kurbani u Meki i Australiji.

Zahvaljujući građanima u BiH i dijaspori, obezbijeđeno je meso za čitavu godinu za 45 narodnih kuhinja i njihovih punktova širom BiH, u kojima „Merhamet“ svakodnevno hrani više od 8.000 korisnika i njihovih porodica, saopćeno je iz tog dobrotvornog društva.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac se zahvalio građanima u BiH i dijaspori koji su i u 2022 godini., kao i godinama ranije, izvršavajući svoju vjersku dužnost, uplatili i donirali svoje kurbane „Merhametu“.

– Na ovaj način, građani su omogućili obilne i kvalitetne obroke za naše najsiromašnije građane. Svjedoci smo da povjerenje građana u „Merhamet“ raste iz godine u godinu, što je veoma značajno, s obzirom da je kurbansko meso prikupljeno tokom ove akcije podijeljeno „Merhametovim“ javnim kuhinjama širom BiH, koje će normalno funkcionirati u narednih godinu dana i imat će dovoljno mesa za pripremu obroka svojim korisnicima – kazao je Vrbanjac.

Akcija „Bosanski kurban“ je i ove godine provedena u saradnji sa bošnjačkim povratnicima u manji bh. entitet i sa demobilisanim borcima Armije RBiH.

Osim redovnim korisnicima „Merhameta“, kurbansko meso će se dijeliti socijalnim ustanovama, centrima za odvikavanja od droge, kolektivnim centrima, staračkim domovima, povratničkim porodicama, kao i ostalim socijalno urgoženim kategorijama te kroz podjelu interventnih paketa.

– „Merhamet“ je ove godine klao kurbane u pet klaonica u BiH, kako bio se približio građanima koji su željeli prisustvovati klanju. Željeli smo omogućiti da se što više građana uvjeri kako „Merhamet“ radi transparentno i uz poštovanje šerijatskih propisa. Tako je ove godine „Merhamet“ organizirao klanje kurbana u Sarajevu, Živinicama i Srebrenici, gdje su građani mogli prisustvovati – kazao je Vrbanjac.

„Merhamet“ je i ove godine organizirao klanje kurbana u Mekki i Australiji. Akciju je provodio „Merhamet“ Švedske, a u akciji su učestvali i HO „Merhamet“ MDD sa svojim organizacionim jedinicama. Kurbani koje su „Merhametu“ donirali građani u BiH i dijaspori u okviru akcije „Kurbani u Mekki i Australiji“ stigli su do gladnih porodica u Bangladešu, Jemenu i Mijanmaru.

Tako je, kaže Vrbanjac, ova hmanitarna organizacija, zajedno sa građanima BiH, nahranila oko 110.000 gladnih osoba, odnosno više od 20.000 muslimanskih porodica u tim zemljama.

– Ovo je treća godina od kada „Merhamet“ organizira klanje kurbana u Mekki. Bosanci i Hercgovci u našoj zemlji i dijaspori su izrazili zadovoljstvo što im je „Merhamet“ omogućio da svoju vjersku obavezu, žrtvovanje kurbana, mogu obaviti u ovom svetom gradu muslimana i što, istovremeno, mogu nahraniti brojne gladne muslimanske porodice u kriznim područjima, u ovom slučaju u Bangladešu, Jemenu i Mijanmaru – kazao je Vrbanjac.

Naglasio je da je žrtvovanju kurbana u Mekki, u ime „Merhameta“, prisustvovao je Fehim Halilović, predsjednik „Merhameta“ Švedske, koji je predvodio akciju „Kurbani u Mekki i Australiji“.

– Na taj način željeli smo do kraja ispratiti našu akciju i uvjeriti se da njena realizacija bila uspješna. Na to imamo obavezu i zbog naših građana koji su nam povjerili svoje kurbane i koji očekuju od nas povratnu informaciju o tome – zaključio je Vrbanjac.

POSLJEDNJE DODANO