15 C
Tuzla
22.05.2024.

Ministar obrazovanja i nauke TK u posjeti Mješovitoj srednjoj školi u Tuzli

Kako bi se upoznao sa uslovima rada i izvođenja nastave, ali i planovima za naredni period ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković posjetio je jučer Mješovitu srednju školu u Tuzli.

Tokom ove radne posjete konstatovano je da se radi o jednoj najpopularnijih škola u Tuzlanskom kantonu. Uz brojna druga zanimanja za koje se učenici obrazuju u ovoj školi, Škola obrazuje đake za jedno od trenutno najpopularnijih zanimanja, frizer, ali i za deficitarna zanimanja u našem kantonu kao sto je zanimanje krojač.

Ministar je obišao školske prostorije, kabinete za praktičnu nastavu i razgovarao sa menadžmentom škole o planovima za unaprjeđenje uslova izvođenja nastave.

Istaknuto je da su, za unaprjeđenje nastavnog procesa, prioritet kabineti praktične nastave za zanimanja frizer i krojač, s obzirom da škola obrazuje kadar po EuVet programima gdje je značajan broj sati posvećen upravo praktičnoj nastavi i osposobljavanju učenika za praktičan i samostalan rad.

Ministar Baraković je prepoznao potencijal Škole, kao i ambicije menadžmenta, te izrazio punu podršku u radu i budućim planovima. S druge strane Uprava Škole nije krila svoje zadovoljstvo jučerašnjom posjetom.

Zahvaljujemo se ministru Barakoviću na izdvojenom vremenu i ovoj radnoj posjeti našoj školi. Već duži niz godina u školi nije ulagano u infrastrukturu i vrijeme je da naši profesori dobiju uslove za izvođenje nastave onakve kakve zaista zaslužuju. Radi se o izuzetnim profesionalcima koji trenutno izvlače maksimum iz uslova kojima raspolažu i izvode uspješne generacije koje vrlo brzo nakon završetka školovanja ostvaruju zavidne karijere. Ministar je upoznat sa našim planovima i vjerujemo da ćemo dobiti i odgovarajuću podršku Vlade TK i resornog ministarstva“ izjavio je nakon posjete direktor Mješovite srednje škole u Tuzli Alis Begić.

Ovo je jedna od najstarijih škola u TK i ostvaruje zavidne rezultate čak i u ovim teškim vremenima pandemije, te kao takva zaslužuje našu pažnju. Osim ove škole, detektovali smo i brojne druge primarne infrastrukturne projekte za ulaganje, posebno kada je riječ o školama u manjim sredinama. S timu vezi Vlada TK će u narednom periodu uložiti dodatne napore da se kvalitet izvođenja nastave u svim školama podigne na viši nivo. Na kraju krajeva, mi i jesmo tu radi budućih generacija i dužni smo im obezbijediti uslove za kvalitetno obrazovanje“ zaključio je ministar Baraković.

Vezane vijesti

TUZLA