7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Mir je boja mladih – Šest fasada zapadnog balkana osvjetljeno plavom bojom

Vanjska fasada šest škola širom zapadnog Balkana osvijetljena je plavom bojom u znak obilježavanja Međunarodnog dana zajedničkog života u miru.

Osvijetljenje je dio kampanje “YOUth Inspired by Peace”, koja slavi uspjehe projekta “Podrška kolektivnom vođstvu zapadnog Balkana u pomirenju: izgradnja kapaciteta i zamah za RYCO”.

Osvijetljene škole su: Gimnazija “Stojan Cerovic”, u Nikšiću; škola sa internatom za djecu sa smetnjama sluha i govora “11. Maj “, u Jagodini; srednjoškolski centar„ Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu; srednja škola„ Isa Boletini “u Voreu, Albanija; srednja škola „Prenk Jakova “u Đakovici; i SEPUGS “Vasil Antevski”, Dren u Skoplju. Učenici i nastavnici ovih škola dio su porodice RYCO – oni su implementirali razmjenu mladih, doprinijeli razvoju metodologije za interkulturalno učenje i dijalog i predstavljaju ideju da formalno obrazovanje mora igrati ulogu u okupljanju mladih i pružanju podrške u izgradnji i održavanje mira u regiji.

Projekat podržava Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija, u partnerstvu sa UNDP-om, UNFPA-om i UNICEF-om Albanija, a promovira se kroz kampanju YOUth inspired by Peace, koja se širom regiona odvija tokom maja 2021 godine.

 

Vezane vijesti

TUZLA