12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Muftija Fazlović: Važno da nam Ramazan donese novu duhovnu snagu

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uputio je ramazansku poruku u kojoj se između ostalog osvrnuo na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

-I ovogodišnji ramazani-šerif dočekujemo u stanju opće zabrinutosti i mnogostrukih kušnji izazvanih pandemijom koja već dugo traje. Svjedoci smo da zarazna virusna bolest u posljednje vrijeme uzima sve više maha, a istovremeno nas opterećuju i mnoge druge naše ljudske slabosti. Kad sve ovo imamo na umu, susret s mjesecom ramazanom donosi nam još više radosti i nade. Stoga požurimo u okrilje Allahove milosti, oprosta i zaštite što nam se u mubarek-ramazanu obilato nudi. S najdubljom odlučnošću i skrušenošću prihvatimo poziv Svemilosnog i predano postimo ramazanske dane – poručio je ef. Fazlović.

Kako je naglasio, dugotrajni ramazanski post, praćen pojačanim ibadetom namaza i dove, te izdašnim dobročinstvom, dokazani je lijek i za dušu i za tijelo.

-Često smo zabrinuti zbog brojnih bolesti koje slabe i ugrožavaju naša tijela, a daleko manje razmišljamo o bolestima u koje zapadaju ljudske duše. Neke od njih su se proširile poput pandemije. Jer da čovjek nije u ovolikoj mjeri ohol i nasilan, sebičan i pohlepan, među ljudima bi bilo mnogo više mira i svi bi imali dovoljno hrane i vode, te drugih neophodnih resursa za dostojan život – podvlači ef. Fazlović.

I zdravstvena pomoć, lijekovi, pa i vakcine, brže i lakše bi dopirale do svih. Ako ljudi svoje neumjerenosti, prizemne prohtjeve i bolesne ambicije ne ukrote i koliko-toliko zadrže u razumnim granicama, njihova opaka nezajažljivost vodit će ih u sve dublji ponor međusobnog nerazumijevanja i suprostavljenosti, iz kojeg se niko neće moći potpuno spasiti, smatra muftija tuzlanski.

-Možda smo se približili granici kada će svaki teži usud i nevolja, neminovno i bez ostatka, biti zajednički, globalni. Bez obzira u kojem dijelu planete i kojem narodu od strane nepromišljenih i zlobnih bio namijenjen, danas je sve očiglednije da vrlo brzo zlo i nedaća namijenjena jednima kao neobuzdani plamen postaje pošast koja zahvati i ostale – navodi ef. Fazlović.

Naglasio je da muslimani moraju daleko aktivnije i odgovornije pristupiti razumijevanju i svjedočenju spasonosne poruke Kur'ana časnog, posebno u mjesecu predanosti ibadetu posta i njegove objave.

Ef. Fazlović ističe da je obred i ibadet posta oduvijek bio svojstven ljudima. Njegova neprolazna vrijednost je i u tome što dopire do samog središta ljudskog bića, snažno i uporedo podstičući razum na dublje promišljanje i spoznaju, a besmrtnu dušu da se očisti od grijeha i osigura u bogobojaznosti.

-U ovom vremenu je naročito važno da nam ramazan donese novu duhovnu snagu i spremnost da olakšamo jedni drugima kako bismo popravili stanje u kojem se nalazimo. Budimo zahvalni i pomozimo najzaslužnijima među nama koji svakodnevno brinu o zaštiti zdravlja, egzistenciji i sigurnosti ljudi. Istovremeno, od svih nas se očekuje da i u buduće budemo postojani u svojoj odgovornosti – poručio je muftija tuzlanski.

Vezane vijesti

TUZLA