7 C
Tuzla
13.04.2024.

Na današnji dan Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija

Na današnji dan prije 30 godina Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Istog dana, primljene su i Hrvatska i Slovenija.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH, Haris Silajdžić obratio se Generalnoj skupštini UN-a, 22. maja 1992. godine, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Na taj dan, prvi put se zavijorila bh. zastava sa ljiljanima ispred zgrade UN-a. Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Izudin Hasanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli istakao je kako je Bosna i Hercegovina uprkos mnogim otporima vodećih velesila, 22. maja postala ravnopravna članica UN, te da od tog datuma počinje novo razdbolje bh.državnog života.

„To međunarodno priznanje možemo obilježiti jednim od markantnih datuma bh. historije jer je potvrdila afirmaciju našeg međunarodno-pravnog subjekta“, kazao je Hasanović, te dodao da je ovim uključivanjem BiH uključena i u druge organe.

„Uključenjem Bosne i Hercegovine u organizaciju kakva je UN, omogućilo joj je uključenje i u druge organe kao što je Vijeće sigurnosti UN.a, u Forum konferencije sigurnosti i saradnje, te Vijeće Evrope“, rekao je Izudin Hasanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Republika BiH je u UN primljena na osnovu rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, odnosno na osnovu međunarodnog priznanja koje je uslijedilo nakon toga. Tog dana BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije, a dan poslije i SAD.

Na referendum je izašlo 2.073.568 građana BiH ili 64,31 posto ukupnog broja građana s pravom glasa. Od tog broja, njih 2.061.932 ili 99,44 posto odlučilo se za izlazak tadašnje Socijalističke Republike BiH iz okvira Jugoslavije.

Vezane vijesti

TUZLA