22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Na globalnom nivou zadnjih sedam godina najtoplije

Zadnjih sedam godina su bile najtoplije zabilježene na globalnom nivou izvjestila je u ponedjeljak služba za praćenje klime Evropske unije koja je podigla uzbunu zbog naglog povećanja rekordnih koncentracija metana u atmosferi.

Zemlje širom svijeta pogođene su nemilosrdnim vremenskim katastrofama povezanih s globalnim zagrijavanjem posljednjih godina, uključujući šumske požare u Australiji i Sibiru, toplotni talas koji se javlja jednom u hiljadu godina u Sjevernoj Americi i ekstremne padavine koje su izazvale ogromne poplave u Aziji, Africi, SAD i Evropi.

U svojoj posljednjoj godišnjoj procjeni Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) potvrdila je da je i 2021. godine bio zabilježen toplotni talas koji traje od 2015. godine. Utvrđeno je da je prošla godina bila peta najtoplija zabilježena na globalnom nivou, toplija od 2015. i 2018. Precizne mjerenja sežu do sredine 19 stoljeća, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prosječna godišnja temperatura bila je 1,1 do 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, mjerena između 1850. i 1900. godine. To je zabilježeno uprkos efektu hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nina.

Služba za praćenje utvrdila je da su posljednjih sedam godina “bile najtoplije godine zabilježene do sada, sa jasnom razlikom”.

– 2021. godina je bila još jedna godina ekstremnih temperatura sa najtoplijim ljetom u Evropi, toplotnim talasima na Mediteranu, a da ne spominjemo neviđeno visoke temperature u Sjevernoj Americi – rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

– Ovi događaji su oštar podsjetnik na potrebu da promijenimo naše načine, preduzmemo odlučne i učinkovite korake ka održivom društvu i radimo na smanjenju emisija ugkljika – dodao je.

Na klimatskom samitu COP26 održanom prošle godine oko stotinu zemalja se pridružilo inicijativi za smanjenje emisije metana za najmanje 30 posto ove decenije.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA