10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Na sarajevski aerodrom stigla prva grupa bosanskohercegovačkih hadžija

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u jutarnjim satima stigla je prva grupa bh. hadžija, njih 330, koji se u domovinu vraćaju nakon obavljanja pete islamske dužnosti, hadža.

Prve hadžije koji su doputovali iz Saudijske Arabije dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

Zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković kazao je da su sve bh. hadžije uspješno obavile hadž.

– Sve je proteklo u ugodnoj atmosferi i u najboljem redu. Naše hadžije su zadovoljne organizacijom. Naravno, hadž je životno putovanje, vraćaju se pod posebnim emocijama – naglasio je Ljevaković.

Kada je riječ o organizaciji ovogodišnjeg odlaska na hadž, po riječima rukovodstva, ali i velikog broja hadžija, ovo je bila najuspješnija i najkvalitetnija organizacija.

Šef Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u BiH Dževad-ef. Hadžić iskazao je zadovoljstvo odrađenim poslom.

– Emocije su velike. Hadžije su zadovoljne, nisu imale nikakvih problema, ni zdravstvenih ni organizacionih. Lično sam izuzetno zadovoljan organizacijom – naglasio je Hadžić.

Ovogodišnji hadž je bio po mnogo čemu specifičan. Nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, bh. hadžije su ove godine prvi put putovale na hadž. Samo milion hadžija je bilo prisutno na svetim mjestima, a osobama starijim od 65 godina je onemogućeno da ove godine budu na hadžu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zavidovići i izaslanik Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH Izet ef. Čamdžić smatra da je ove godine hadž bio lagodniji jer je manji broj hadžija boravio na svetim mjestima i hadžije su bile mlađe dobi.

Planirano je da u roku od 24 sata sve hadžije slete na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Prema planu, posljednja grupa od 147 hadžija će sletjeti 20. jula u 8.00 sati.

​​​​Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 996 vjernika, javlja MINA.

Vezane vijesti

TUZLA