14 C
Tuzla
19.04.2024.

Nacrt budžeta danas pred državnim ministrima

Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za ovu godinu naći će se pred Vijećem ministara BiH na sjednici koja je zakazana za danas.

Državne institucije cijelu prošlu godinu kao i ovu funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Ukoliko budžet dobije potrebnu podršku ministara on će prema utvrđenoj proceduri biti upućen Predsjedništvu BiH koje je, prema Ustavu BiH, stvarni predlagač budžeta institucija BiH, a potom se procedura nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza u proceduru je 27. maja uputio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ). Prema Nacrtu budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Tim finansijskim dokumentom predviđeno je i izdvajanje sredstava za opće izbore koji su planirani za 2. oktobra, ali Centralna izborna komisija BiH tvrdi da je predviđeno 13.003.000 KM, što je nedovoljan iznos u odnosu na potrebna sredstva za održavanje izbora te su pozvali ministre da usklade budžet s potrebama državnih institucija.

CIK je 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora 2022. godine. Shodno odredbama Izbornog zakona, nadležne bh. vlasti trebale su osigurati sredstva za izbore u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, ali to se još nije dogodilo.

Zbog toga su i najviši međunarodni predstavnici u BiH uputili pismo Vijeću ministara u kojem upozoravaju da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente kako bi zaštitila održavanje općih izbora.

CIK je pozvao Vijeće ministara da na današnjoj sjednici razmatra i usvoji posebne odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje izbora, posebno imajući u vidu činjenicu da je procedura donošenja državnog budžeta preduga i usporit će proces pripremanja izbora.

Pred ministrima će se danas još naći i Izvještaj o radu Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH 2020. godinu, Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici te Prijedlog programa rada OSA-e za 2022. godinu. Ovi materijali imaju oznaku tajnosti.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA