15 C
Tuzla
04.10.2022.

Nacrt prijedloga programa javnih investicija 2023. – 2025. danas na sjednici Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i  Hercegovine bi na sjednici u četvrtak, 25. augusta trebalo razmatrati Nacrt prijedloga programa javnih investicija/Razvojno-investicijskog programa institucija Bosne i Hercegovine 2023. – 2025. godine, čiji je predlagač – Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Između ostalog, Prijedlogom dnevnog reda predviđeno je razmatranje Informacije o primjeni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije u periodu 1. 1. – 31. 12. 2021. godine, čiji je predlagač – Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Informacija o poduzetim aktivnostima na usklađivanju zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom EU, čiji je predlagač – Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, također je na dnevnom redu.

Vijeće ministara BiH bi, istovremeno, trebalo razmotriti i Informaciju o koordinacijskim aktivnostima Programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine 2022. – 2024. i zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske, te više informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja u BiH.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o realizaciji Mape puta sa ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač, također,  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću Bosne i Hercegovine u “Kreativnoj Evropi”, programu Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, čiji je predlagač – Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na Prijedlog odluke o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2022. godini, čiji je predlagač – Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH trebali bi biti razmatrani – Prijedlog odluke o preraspodjeli budžetskih sredstava za 2022. godinu iz budžeta Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine u budžet Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač – Ministarstvo pravde BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač – Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

POSLJEDNJE DODANO