12 C
Tuzla
12.04.2024.

Nakon 25. godina porodice iz kolektivnog centra Mihatovići dobile stanove u Tuzli

Nakon progona iz rodne Vlasenice  Suljo Mekić  živio je kako kaže pasijim životom. U neuslovnim prostorijama Kolektivnog centra Mihatovići u kojem su svaku kišu dočekivali sa strahom jer krov prokišnjava a zidovi se natapaju vlagom, supruga i on odgojili su djecu. No sve to od danas je prošlost.   Porodica Mekić  kao i njih još 89 danas je dobila ključeve moderno uređenih stanova u naselju Miladije u Tuzli.

„Evo dočekao sam hvala Alahu nove stanove. Mnogo je bolje nego u Mihatovićima. Ja i supruga smo u stanu i nadamo se da će biti kako treba. Najviše mi se dopada što je čisto je čisto i uredno. Sad ćemo vijdeti kakav je komšiluk“,kazao je Mekić. 

Novi krov nad glavom obradovao je još jednog Vlaseničana – Adisa Salihodžića. Iako nezaposlen, život u ovom stanu i bliže centru grada ga raduje, prvenstveno zbog djece koju školuje i koji će sada odrastati i učiti u puno boljim uslovima.

„Olakšavajuća okolnost jeste zato što imam jednu kćerku koja je upisala Medicinsku školu i kreće sad u prvi razred. Mlađa kćerka sljedeće godine kreće u prvi razred i biće mi puno lakše jer je i škola ovdje blizu i sve je daleko lakše nego u kolektivnom smještaju“, ističe Salihodžić. 

Iste brige u vezi školovanja i putovanja djece riješila se i Ramiza Ikanović.

„Imam sina sad ide u šesti razred. Ovo nam je prelijepo, zaista jeste, jer nakon gubitka svoga doma i svega onoga što smo gore doživljavali ovo je..hvala Bogu, samo to mogu reći“, kazala je Ikanović.  

Stambene jedinice u Miladijama izgrađene su po standardima savremene stanogradnje, sa parking prostorom i dječijim igralištem, a u planu je izgradnja i lokalne ambulante. Ukupna vrijednost podprojekta Miladije iznosila je skoro šest miliona KM od čega je blizu četiri miliona obezbijeđeno kreditnim sredstvima, dok je ostatak osiguran iz Budžeta Grada Tuzla. 

„U ovim objektima od 90 stanova, naših 250 sugrađan dobiće kvalitetniji i bolji život. Biće kvalitetniji život i ovoj mjesnoj zajednici, jer ovdje dobija ambulantu u ovoj zgradi, tao da je t važan dan i nema para koje su toliko važne kao što je važna radot ljudi kojima je potrerbna pomoć“, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle. 

Projekat CEB 2 se provodi u 45 gradova i opština širom BiH a planirana je izgradnja i rekonstrukcija oko 2400 stambenih jedinica kao i oko 180 smještajnih jedinica u objektima koji pružaju institucionalnu njegu.

„Ovaj projekat se finansira iz Razvojne banke Savjeta Evrope koja donira oko 60 miliona eura, a 44 miliona eura finansiraju lokalne zajednice“. kazao je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.  

Krajnji cilj je zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima živi više od 7200 izbjeglica, a prema riječima federalnog ministar raseljenih osoba i izbjeglica Tuzlanski kanton spada među one koji su zbrinuli najviše izbjeglica te će samim tim dobiti i najviše sredstava.

“Imamo ukupno 22 podprojekta na području TK; riješili smo podpšrojekte u Kladnju, u Tuzli je jedan riješen a uskoro će još jedan u Solini. Ukupno 27 miliona eura je vrijednost svih projekata u TK od čega je nešto više od 18 miliona kreditnih sredstava“, izjavio je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. 

 Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK poručio je da će Vlada TK davati podršku u sufinansiranju grijanja, vodosnabdijevanja i ostalih komunalnih usluga.  

Do sada je u nove stanove uslelio 220 porodica u osam gradova u BiH, a do kraja godine useliće se još 462 porodice.

Vezane vijesti

TUZLA