11 C
Tuzla
02.10.2023.

Nakon Kapije, nema ni istrage protiv osumnjičenih za granatiranje Tuzle

Nakon 15 godina, Fondacija “Istina Pravda Pomirenje” (FIPP) je od Tužilaštva BiH dobila obavijest o neprovođenju istrage za granatiranje Tuzle.

Naime, Fondacija je podnijela 16. maja 2007. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv pet osoba za artiljerijsko djelovanje po Tuzli a za koje su procijenili da postoje osnovi sumnje da su u periodu od 1992. do 1995. počinili ratni zločin.

Iako nema jedinstvene baze podataka o svim civilnim žrtvama ubijenim u Tuzli od 1992. do 1995. godine, prema podacima kojima raspolaže Fondacija „Istina Pravda Pomirenje“, a koji uključuju i žrtve masakra na Kapiji, u Tuzli je ubijeno više od 200 civila.

Navode da su nakon 15. godina od Tužilaštva BiH dobili obavijest o neprovođenju istrage protiv prijavljenih osoba, a to su: Mile Dubajić, Momir Zec, Veljko Brajić, Milan Nedeljković, Dobrašin Praščević.

– U svom obrazloženju Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoje osnove sumnje da su prijavljeni počinili navedena kaznena djela: zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona i običaja rata jer niko od saslušanih 150 svjedoka nije mogao dovesti u uzročno posljedičnu vezu prijavljene i konkretne radnje izvršenja – pojašnjavaju iz Fondacije.

Također, iz Tužilaštva navode da prikupljeni dokazi potvrđuju da je u periodu 1992.-1995. Tuzla granatirana i da su tom prilikom ginuli i ranjavani civili, uništavani kulturni i vjerski objekti, ali ta granatiranja nisu se mogla dovesti u uzročnu posljedičnu vezu s prijavljenim osobama.

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv NN osoba u kojem će i dalje poduzimati istražne radnje i prikupljati dokaze, a sve s ciljem otkrivanja počinilaca tog kaznenog djela, navodi se u obrazloženju Tužilaštva, saopćeno je iz Press FIPP-a

Podsjećamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je krajem decembra odluku o nesprovođenju istrage protiv osam osoba za masakr na tuzlanskoj Kapiji počinjen u maju 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a njih više od 150 ranjeno.

https://www.rtvslon.ba/tuzilastvo-bih-donijelo-odluku-o-nesprovodenju-istrage-protiv-osam-osoba-za-masakr-na-tuzlanskoj-kapiji/

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO