17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Nakon pada raketa na teritoriju Poljske: Hitni sastanci u članicama NATO-a

Dvije rakete večeras su pale na teritoriju Poljske, javljaju mediji iz ove zemlje i prenose da je poginulo dvoje ljudi. Američki AP citirao je visokog obavještajnog zvaničnika SAD-a koji kaže da su ruski projektili pali u Poljsku, članicu NATO-a.

Baltičke zemlje i članice NATO-a, Estonija i Latvija, pružile su podrške susjednoj Poljskoj.

Poručile su kako su spremne braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.

Premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je sjednicu Savjeta za odbranu zbog zatvaranja naftovoda Prijateljstvo i raketnog u Poljskoj, informisao je MTI Bertalan Havasi, premijerov šef za štampu, prenosi N1.

Iz američkog Pentagona poručili su da ne mogu potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila preletjela u Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

“Svjesni smo izvještaja medija u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske blizu ukrajinske granice.

Visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je da nemaju potvrdu o bilo kakvom raketnom napadu na Poljsku, ali da američki zvaničnici trenutno rade na pokušaju da otkriju šta se tačno dogodilo, javlja CNN.

Američki zvaničnici takođe prate izveštaje o desetinama raketnih udara u Ukrajini tokom današnjeg dana.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson objavila je na Twitteru da su vidjeli izvještaje iz Poljske, ali također tvrdi da još uvijek utvrđuju šta se dogodilo.

Njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock kazala je kako su “naše misli sa Poljskom, bliskom saveznicom i susjedom. Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo sa našim poljskim prijateljima i NATO saveznicima”.

 

Vezane vijesti

TUZLA