31 C
Tuzla
16.08.2022.

Nakon tragedije u Bašigovcima: Interventna služba spašavanja uputila otvoreno pismo gradonačelniku Živinica i Gradskom vijeću

Javnost u Tuzlanskom kantonu još je uznemirena zbog nedavne smrti dvojice mladića koji su se utopili u „Rajskom jezeru“ u Bašigovcima.

Mnogo je pitanja koja su ostala neodgovorena: Da li se nesreća mogla spriječiti?, Treba li zabraniti kupanje na ovom jezeru?, a jedno od najčešćih je: Zašto ovo jezero nema spasioce kada se već zna koliko je opasno?

Tim povodom oglasila se i Interventna služba spašavanja Živinice koja je uputila otvoreno pismo gradonačelniku i Gradskom vijeću Živinica.

Naime, kako navode, upravo gradonačelnik i Gradsko vijeće ovu su službu proglasili Jedinicom za spašavanje na vodi i pod vodom i potragom za nestalim osobama. Potpisan je i ugovor o pravima i obavezama koji definiše edukaciju, opremanje i angažovanje članova ISS-a, a koje se finansira porezom svakog građanina na platu to jeste Porez za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Iz ISS –a napominju da se u budžetu grada Živinice nalaze ista ta sredstva svakog građanina i iznose 410.000 KM. Stavka u budžetu koncizno definiše da su sredstv namijenjena za provođenje preventivnih mjera zaštite i spašavanja obuka, opremanje i vježbe struktura civilne zaštite.

Međutim, nešto ipak ne funkcioniše, jer kako navode iz ove Službe, Gradska uprava ima „maćehinski odnos” i opstruiše rad ove Službe.

U nastavku saopštenja koje prenosimo uputili su otvoreno pismo gradonačelniku i gradskom vijeću:

Posljednih dana građane Živinica je duboko potresla nesreća u kojoj su živote izgubili dvijemlade osobe. Shodno gore navedenom i protekla dešavanja izražavamo zabrinutost prije svega kao građani ovog Grada a zatim kao jedinica sistema Civilne zaštite Grada Živinice i postavljamo sljedeće upite:

  1. Kada se dogodila nesreća zašto niko od nadležnih nije ni pokušao da kontaktira ISS ?
  2. Koliko puta smo ukazivali potrebu za spasiocama na „ Rajskom Jezeru“ Bašigovci i nudili da mladi ljudi certificarni budu spasioci na imenovanom jezeru ?
  1. Koliko puta smo Vam dostavaili akte i specifikacije opreme za spašavanje na vodi ?
  2. Da li se to namjerno sabotira rad ISS s obzirom da volonteri koji pored svog znanja i vještina ulažu lična i materijalna sredstva ?
  1. Koliko puta smo ukazivali na sastancima sprovođenje vježba sistema Civilne zašitte koju bi sačinjavale službe CZ Grada Živinice ?
  1. Iz kojih razloga se vrše opstrukcije prema ISS-u ?

Moramo Vas napomenuti da po ugovoru koju smo potpisali 05-40-4811/21 od 23.08.2021.godine, Grad je bio dužan da nas finansijski podrži u opremi edukaciji dok bi mi tim sredstvima finansirali mlade ljude koji bi bili spremni da odogovore u nesrećama i kriznim situacijama.

Ovim putem zahtjevamo da se Gradska uprava i svi odgovorni izjasne dali mi trebamo ovom gradu ili ne?

Interventna služba spašavanja zahtjeva odgovore u roku od sedam dana, a ukoliko do toga ne dođe navode da će biti prinuđeni raskinuti ugovor sa Gradom Živinice?

 

POSLJEDNJE DODANO