-3 C
Tuzla
30.11.2023.

Naša stranka: Spojiti Tuzlu, Lukavac i Doboj željeznicom

Iako se radi o najmnogoljudnijem kantonu, Tuzlanski kanton nema ni metar elektrificirane pruge. Krajnje je vrijeme da se to promijeni, smatraju u Našoj stranci. Tim povodom su Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, i Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, uputile inicijativu za uspostavljanje saradnje resornih ministarstava TK, Federacije i RS-a u cilju otvaranja željezničke linije Doboj-Lukavac-Tuzla.

„Lukavac i Tuzla su gradovi višestruko upućeni jedan na drugi. Brojni su đaci, studenti i radnici kojima bi željeznica mnogo značila, stoga bi red vožnje bio prilagođen njima. Doboj je glavno željezničko čvorište, ali je jako važno i međuentitetsko spajanje željeznicom. Tako jačamo cijelu državu“, kaže Amra Nadarević-Vodenčarević.

Miomirka Melank ističe brojne prednosti željezničkog putničkog saobraćaja: „Manje izduvnih gasova, zaštita okoliša, sigurnost u saobraćaju, manje gužve na cestama i gradskim središtima, udobnost putovanja, pa i lakše održavanje distance i drugih higijensko-epidemioloških mjera u doba pandemije, samo su neke od prednosti ovog vida saobraćaja.“

U Skupštini Tuzlanskog kantona inicijativa je već usvojena. Iz Naše stranke ističu da je ovo državni interes i da zato na njenoj realizaciji koordinirano rade zastupnice Naše stranke na svim nivoima.

Vezane vijesti

TUZLA