16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Nastavak suđenja Novaliću i drugima: “Čuvajte se respiratora koje ste nabavili”

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić nastavili su s dokaznim postupkom, a tokom ročišta uložili su niz materijalnih dokaza, među kojima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora te međusobna inkriminirajuča komunikacija između optuženih.

Hukeljić je prezentovao dokument iz FUCZ-a kojim želi dokazati da u ovoj instinutuciji nije postojalo stručno tijelo koje bi evauliralo kvalitetu medicinske opreme koja je naručena. Među dokazima su se našli su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora.

Agencija za lijekove, odnosno njihovi inspektori takođe su utvrdili da su respiratori skladišteni u šatoru i držani su na paletama bez kontrole temperature i drugih parametara, a utvrdili su da je vozač FUCZ-a respiratore s aerodroma preuzeo bez ikakve propratne dokumentacije.

Tužilac je prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg sekretara Vlade FBiH i izvjesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme.

Ta poruka glasi: “Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara”, napisao je Kučuković, prenosi Avaz.ba.

Ganibegović je ovaj SMS proslijedio Novaliću na viber.

Na prošlom ročištu održanom 19. maja tužilac Mirza Hukeljić uložio je materijalne dokaze, među kojima je bio i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između “Srebrene maline” i Federalne uprave civilne zaštite u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Riječ je o respiratorima HCVE 003 koji nikada nisu kupljeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni.

RTVSLON/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA