-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Nedostatak motivacije za dalje usavršavanje vodeći problem prilikom zapošljavanja

Iako nam prema dostupnim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Tuzlanskog kantona djeluje kao da se nazire kraj pandemije korona virusa, od njenih posljedica još uvijek se oporavljamo na svim poljima, pa tako i na tržištu rada.

Krajem 2019. godine broj nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu u odnosu na samo mjesec ranije bio je veći za 487 osoba, ali ako se izuzme taj period naš kanton se u ovoj godini može pohvaliti smanjenjem broja nezaposlenih osoba. Na osnovu analize tržišta rada koju je ove godine po prvi put Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona realizovala samo za područje našeg kantona, jedan od glavnih problema zbog kojih poslodavci ne mogu pronaći adekvatne osobe za rad jeste nedostatak motivacije za dalje usavršavanje i obuku, a koju su poslodavci spremni pružiti.

Kako nedostaje određenih kvalifikacija i vještina za obavljanje određenih poslova, poslodavci su spremni da obuče osobe za obavljanje određenog posla, kako bi oni mogli nastaviti raditi kod tog poslodavca, međutim osobe i nisu toliko zainteresovane za dalje učenje i razvijanje svojih vještina”, rekla je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona navode kako je širenje mreže kontakata, te usavršavanje vještina bitno za pronalazak poslova, jer na takav način možemo saznati i za otvorena mjesta na određenim pozicijama koje nezaposlene osobe ne mogu pronaći u oglasima za zapošljavanje.

Jer što vi više osoba poznajete, veće su mogućnosti da saznate o kretanjima na tržištu rada, o slobodnim radnim mjestima, a s druge strane ako radite na poboljšanju svojih vještina da ćete se brže i jednostavnije uklopiti i prije doći do zaposlenja”, kazala je Makul.

Kako se bliži kraj školske godine, tako se i maturanti osnovnih i srednjih škola odlučuju za buduću profesiju. Mnogi od njih već znaju koje je to zvanje koje žele imati, ali oni koji još uvijek vagaju koriste razne metode kako bi se informisali o najtraženijim zanimanjima.

Prema zahtjevima poslodavaca za posredovanje i oglašavanje koji dolaze u Službu za zapošljavanje TK zanimanja koja se najviše traže su inženjeri elektrotehnike i mašinstva,magistri farmacije, profesori fizike, a pored njih tu su i zanimanja koji su zastupljeni na evidenciji, ali se i brzo zapošljavaju.

Vezane vijesti

TUZLA