11 C
Tuzla
23.02.2024.

Nelson: U ovoj je godini moguće doći do reforme Izbornog zakona

Ova, 2021. godina, neizborna je godina, ona u kojoj je moguće doći do reforme Izbornog zakona. Stoga je nužno da se prestane gubiti vrijeme. Tako da kada dođe vrijeme za izbore 2022. svi građani mogu jednako sudjelovati u izborima i znati da je njihov glas važan i da se broji, kazao je u intervjuu za Večernji list BiH američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.

On je izrazio žaljenje što radna skupina za reformu Izbornog zakona nije uspostavljena ranije, ali da je ipak ostvaren određeni napredak i da proces treba ubrzati.

Kada je u pitanju utjecaj drugih velikih sila u BiH i regiji, Nelson navodi kako postoji jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva euroatlantskih partnera, ističući da širom ove regije Rusija promovira podjele.

– Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem. Za Sjedinjene Američke Države je veoma jasno da korupcija podriva demokraciju i poslovanje u ovoj zemlji i pridonosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentirane ljude da odlaze iz ove zemlje. Za SAD, koji dijeli iste vrijednosti kao i vaša zemlja, smatramo da je vaša budućnost u okviru euroatlantske zajednice, kao demokratskoj i suverenoj zemlji čiji teritorijalni integritet nije upitan. Dijelimo iste vrijednosti – kazao je Nelson.

Upitan o mogućnosti posjeta predsjednika Joe Bidena Bosni i Hercegovini američki veleposlanik je odgovorio kako takvo što “treba zaslužiti”.

-Siguran sam kako bi predsjednik Biden volio doći, a to bi moglo ovisiti između ostaloga i od toga koliki će se ovdje napredak postići i zaslužiti posjet. Također, bilo bi nam drago da u BiH dođe netko od drugih visokih američkih dužnosnika. Pa čak i u Mostar. Recimo, u ujedinjenu glazbenu školu. Kao što znate, u Mostaru je jedan od veoma bitnih projekata, odnosno pokušaja ponovnog oživljavanja i ujedinjenja stare Muzičke škole. Potrebni su nam neki dobri rezultati i dobre priče kako bismo uspjeli privoljeti visoke američke dužnosnike da dođu u Bosnu i Hercegovinu. A vi znate koliko se mi trudimo sa svoje strane da se to dogodi – kazao je Nelson u intervjuu za Večernji list BiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA