5 C
Tuzla
27.02.2024.

Nestašica dijelova blokirat će proizvodnju 3,9 miliona vozila u 2021.

Automobilska industrija neće moći dovršiti proizvodnju oko 3,9 miliona vozila planiranih za ovu godinu zbog uskih grla u opskrbi ključnim elektroničkim dijelovima, utvrdila je njemačka konsultantska kuća Alix Partners.

Tih 3,9 miliona vozila vrijedno je oko 110 milijardi dolara, a iznos je gotovo dvostruko veći no što je procijenjeno u januaru, saopćio je u petak Alix Partners.

Značajan broj neproizvedenih vozila odrazit će se i na prodaji kompanija, rekao je menadžer Alix Partnersa Marcus Kleinfeld, iako će one smanjiti zalihe i time djelimično ublažiti taj efekt.

U Volkswagenu procjenjuju da u prvom tromjesečju zbog nestašice poluvodiča nisu uspjeli sklopiti oko 100. 000 vozila. Posljedice bi mogle biti još očitije u drugom tromjesečju, objavili su nedavno.

Američki proizvođač Ford ove godine zbog zastoja predviđa dodatnih oko 2,5 milijardi dolara troškova. Većina kompanija, uključujući VW i Daimler, očekuje ipak poboljšanje u drugoj polovini godine.

Nestašica poluvodiča već mjesecima koči globalnu automobilsku industriju, budući da su se veliki proizvođači u koronakrizi preusmjerili na proizvodnju poluvodiča za potrošačku elektroniku kako bi udovoljili velikoj potražnji.

Veliki proizvođači najavili su proširenje kapaciteta, ali to je dugotrajan proces i košta milijarde dolara, podsjeća agencija dpa, prenosi agencija Hina.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA