1 C
Tuzla
23.04.2024.

Njemačka rampa za radnike sa Balkana

Njemačka bi od sljedeće godine mogla da prepolovi broj građevinskih radnika, konobara i ostalih niskokvalifikovanih ili nekvalifikovanih radnika sa Zapadnog Balkana, koji pod povlašćenim uslovima mogu da dobiju radnu dozvolu u Njemačkoj.

Uprkos tome što su radnici sa Zapadnog Balkana veoma cijenjeni među njemačkim poslodavcima, ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa je učinila svoje. Od marta je nezaposlenost među strancima u Njemačkoj skočila za 24 odsto što je podstaklo pojedine njemačke konzervativne političare da oštrije zagovaraju otežavanje uslova pod kojim radnici sa pasošem Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova.

Mnogo nezaposlenih stranaca

Jedan od njih je zastupnik Mathias Middelberg, zadužen za pitanja unutrašnje politike ispred parlamentarne grupe demohrišćansko bloka kancelarke Angele Merkel. I pre nego što se broj nezaposlenih stranaca u Nemačkoj popeo ma 840.000, on je zahtevao da se ne dozvoli da Bundestag protokolarno produži takozvano zapadnobalkansko pravilo, čije dejstvo ističe na kraju ove godine.

Ovo pravilo već bezmalo pet godina omogućava dobijanje radne vize za Njemačku radnicima sa Zapadnog Balkana, koji ne znaju njemački jezik niti imaju profesionalne kvalifikacije priznate u Njemačkoj. Za dobijanje vize uslov je da su dobili ugovor o zaposlenju, potom odobrenja nemačke Savezne agencije za zapošljavanje, kao i da u posljednja 24 mjeseca nisu primali u Njemačkoj bilo kakvu socijalnu pomoć.

Međutim, to što je danas u Nemačkoj 600.000 više nezaposlenih nego pre godinu dana uticalo je na to se stavi pod znak pitanja produženje ovog pravila, koje je donijeto 2015. sa ciljem da se spreči dolazak takozvanih lažnih tražilaca azila sa Balkana.

„U ovoj situaciji nije opcija da jednostavno ostavimo nepromenjen propis o Zapadnom Balkanu. Zbog toga se zalažemo za ograničenje u propisu: produženje od dve godine umesto prethodno planiranih pet godina, kao i godišnja kvota od najviše 15.000 ljudi“, istakao je nedavno Middelberg za nedeljno izdanje berlinskog dnevnika Welt.

Izvor: RTV Slon / Al Jazeera

Vezane vijesti

TUZLA