15 C
Tuzla
21.05.2024.

Njemački virolog: Sada omikron piše pravila

Vodeći njemački virolog Kristijan Drosten ocijenio je da sada omikron soj virusa korona “piše pravila”, dodajući da je pitanje kojim mjerama će morati da se vodi borba protiv novog talasa.

Drosten je kazao da, iako omikron kod vakcinisanih i izliječenih izaziva lakša oboljenja, treba računati na veliko opterećenje po zdravstveni sistem i kritičnu infrastrukturu zbog brzog širenja ovog soja.

“Moramo sada sačekati da vidimo kako djeluju aktuelne mjere”, kazao je on dnevniku”Zidojče cajtung”.

Ukoliko ne budu djelovale, prema njegovim riječima, neophodno je razmišljati o uvođenju “1G” pravila, pri čemu “G” mora značiti “buster” doza.

Kazao je da onaj koji je primio buster dozu vjerovatno manje širi virus i uz to je zaštićen od oboljenja.

“Kod delta soja su možda dovoljni ‘2G’ i ‘3G’ pravila, ali sada, kako je naveo, omikron piše svoja pravila”.

Sa velikom zabrinutošću Drosten gleda na razvoj u Kini, ukazujući da se u toj zemlji primjenjuju vakcine koje nisu djelotvorne protiv omikrona.

“Tamošnje vakcine lošije djeluju protiv omikron soja. To je prava opasnost i po svjetsku privredu”, upozorio je Drosten.

Njemački virolog polazi od toga da bi omikron mogao biti posljednji novi soj u pandemiji, i dodaje da će infekcije za Božić i Uskrs, a potom slijedi “relaksirajuće ljeto”.

Prema njegovom mišljenju, na jesen se očekuje novo širenje, koje će iziskivati dalju imunizaciju, a tek onda će moći, dodaje, da se kaže da je dostignuta endemska faza.

Pema njegovim riječima, u Njemačkoj će biti odlučuje kolika će biti stopa vakcinacije.

RTV Slon/Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA