-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Nova barijera za putovanje bh. građana

Zbog sporog procesa imunizacije, građanima Bosne i Hercegovine ulazak u Evropsku uniju mogao bi biti otežan – ukoliko Brisel odluči uvesti covid-pasoše. Već se čuju glasovi kako bi to bila diskriminacija osoba koje su cijepljene nekom od vakcina koje nije odobrila Europska agencija za lijekove. Entitet Republika Srpska uveliko cijepi građane ruskim Sputnjikom V, a i Federacija BiH najavljuje nabavu ovog cjepiva, koji u Uniji još nije odobreno.

Covid-pasoš, ili potvrda o cijepljenju, mogla bi postati nova barijera za putovanje bh. građana. Konačne odluke još nema, ali je Europska unija sve bliže uvođenju takve mjere. Građani, s kojima smo razgovarali, ne kritiziraju Uniju zbog ove namjere, nego bh. vlasti jer su doveli zemlju u situaciju da je na začelju Europe u pogledu imunizacije.

Ukoliko EU uvede covid-pasoše, BiH bi mogla postati crna rupa. Prvo, zato što imunizacija ide sporo. Drugo – Republika Srpska uveliko cijepi Sputnjikom V, kojeg Europska agencija za lijekove još nije odobrila. Uz to, i Federacija BiH najavljuje nabavku Sputnjika V.

Turističke agencije, za sada, nemaju poteškoća zbog najava uvođenja covid-pasoša. Ističu kako se tek pokoji klijent raspituje o toj temi. No, kada bi covid-pasoš postao stvarnost, problema bi itekako bilo, kažu.

“Takođe, svjedoci smo da je za Evropsku agenciju za lijekove prihvatljiva upravo vakcina koja je deficitarna na tržištu EU, čiji proizvođač, kao i u slučaju BiH, nije u stanju da ispoštuje ugovor i dostavi naručene i unaprijed plaćene doze”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako su ranije potvrdili izvori iz EU, trajanje “digitalnog certifikata” trebalo bi biti ograničeno trajanjem pandemije. U međuvremenu, testovi i karantina i dalje će omogućavati slobodu kretanja.

 

Vezane vijesti

TUZLA