O nama

Tuzlanski gradski radio “SLON” je nezavisna, privatna stanica, koja je sa radom počela 1995. godine.
Programskim sadržajima zadovoljava široke mase slušalaca emitujući sadržaje od informativih pa do muzičko zabavnih i humorističkih. Program emituje 24 sata i moguće ga je slušati u eteru na području Tuzlanskog kantona, a već više od 10 godina program emituje uživo i putem interneta. Inače ova radio stanica je prva iz BiH koja je daleke 1998. godine počela emitovati program putem interneta. Bila je to revolucija i početak novog načina globalnog emitovanja.
Danas ova radio stanica zapošljava veliki broj iskusnih novinara, tehničara te ostalog osoblja.

“Ono što nije objavljeno na Radiju „SLON“ nije se ni desilo”, rekao je jedan ugledni Tuzlak. I to je istina. Ako pogledate istraživanja o slušanosti programa u eteru ili putem interneta, vidjet ćete da je Slon u vrhu slušanosti. Onda je jasno zašto ono što nismo objavili neće čuti većina naših sugrađana – ističe Damir Đapo gl. i odg. urednik i dodaje da su vrhunac svega dvije nagrade koje je radio dobio upravo za kvalitet informativnog programa, a koje su dodijelili novinari i urednici Radija Slobodna Evropa.

Obzirom da su kadrovski dovoljno ojačali, uposlenici ove kuće su se odlučili osnovati i prvu gradsku i jedinu privatnu televizijsku stanicu u Tuzli. Program su počeli emitovati 01. decembra 2005. godine pod imenom televizija ”SLON EXTRA” i mogao se pratiti isključivo putem kablovske televizije. Želja je bila stvoriti pravu gradsku, modernu, interaktvinu televiziju koja bi radila po zapadnim standardima i koja bi bila bazirana na domaćoj produkciji
TV Slon extra danas ima dozvolu za emitovanje programa u eteru, pokriva signalom populaciju od oko 500.000 potencijalnih gledalaca. Program emituje od 16 do 00 sati svaki dan. Od ukupno 7 sati koliko ide program iz studija, 89% je vlastita produkcija, a samo 11% je filmski program i kupljeni programi drugih kuća.
“Pokušali smo nadoknaditi gledaocima, ono što im ne mogu pružiti druge TV kuće. Pošli smo od činjenice da na ovom području ne egzistira ni jedna privatna televizija. Ostale televizije koje rade finansijski se oslanjaju na budžete, imaju zagarantovane prihode te se ne može primijetiti pretjerano zalaganje na uvođenju novina u program, te praćenju potreba tržišta“ – kazao je Damir Đapo, glavni i odgovorni urednik.

Televizija Slon extra je vršila anketiranje potencijalnih gledalaca i istražila koje su njihove potrebe i koje programe žele gledati. Shodno tim potrebama kreirana je programska šema i planirana produkcija domaćih sadržaja i informativnog programa zasnovanog na lokalnom pokrivanju.