5 C
Tuzla
02.02.2023.

Obilježen Dan mjesne zajednice Kreka

Mjesna zajednica Kreka jedna je od najstarijih u Tuzli. Savjet Mjesne zajednice prilikom obilježavanja ovog značajnog datuma, kao i svake godine poseban akcenat stavlio je na sjećanje na one koji su u našu historiju ovaj datum upisali kao borbu za radnička i osnovna ljudska prava. Na ovom mjestu 1920. godine rudari su stupili u generalni štrajk što je prethodilo Husinskoj buni.

Građani Kreke i cijele Tuzle pokazali su da u svom biću imaju otpor prema svima koji nemaju empatiju prema radničkim pravima i od tada do danas Tuzla i njeni građani na svaki mogući način bore se za radnička prava i njihovu slobodu”, kazala je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla .

Današnja svečana sjednica u povodu obilježavanja Dana Mjesne zajednice Kreka, pored sjećanja na one koji su dali živote u ratu sa ovog područja, bila je i prilika da se prezentuju realizovane aktivnosti tokom ove godine. Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Kreka, 2022. godina bila je najuspješnija, jer je realizovano mnoštvo značajnih projekata za dalji razvoj.

Otvorena je ambulanta na području MZ Kreka i pokrenuta realizacija velikog projekta u naselju Kužići na sanaciji ceste i poduzeli smo aktivnosti na integraciji MZ u nevladinom sektoru, tako da smo primljeni u mrežu aktivnih zajednica kroz koju možemo lakše realizovati projekte koji se tiču unapređenja lokalne sredine”, istakao je Nermin Granić, predjesnik Savjeta MZ Kreka.

Stanovnici mjesne zajednice Kreka vrlo rado se odazivaju učešću u svim aktivnostima. Primarni projekat koji planiraju realizovati u narednoj godini je toplifikacija mjesne zajednice, s obzirom na to da se nalaze blizu Termoelektrane.

Osjećamo velike posljedice radi rada TE tako da bi trebali realizovat širenje mreže centralnog grijanja. Također, nastojat ćemo da u saradnji sa Federalnom vladom pokušati tranzitni saobraćaj vratiti tamo gdje je bio i prije rata, jer naselje Miladije naročito osjeća posljedice tranzitnog saobraćaja”, navodi Granić.

Danas je u okviru obilježavanja Dana Mjesne zajednice Kreka položeno cvijeće na spomenike poginulim borcima u Narodno-oslobodilačkom ratu 1941-1945, te šehidima i palim borcima u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 92-95, a koji su sa područja ove Mjesne zajednice. Također, uručene su zahvalnice najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, te učenicima Osnovne škole Miladije i Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

POSLJEDNJE DODANO