12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

/FOTO/ Obilježen Dan policije MUP-a TK

1997. godine donošenjem Zakona o unutrašnjim poslovima tadašnjeg Tuzlansko – Podrinjskog kantona osnovano je Ministarstvo unutrašnjih poslova. 25. godina poslije postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku i Jedinice za javni red i mir na Trgu slobode u Tuzli, defileom kroz grad i polaganjem cvijeća ispred zgrade MUP  TK-a i na spomen obilježju na Kapiji u Tuzli počelo je obilježavanje „Dana policije“ Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Dan policije prilika je da se ukaže na važnost onih koji se brinu za sigurnost građana, što zapravo predstavlja osnovni preduslov kako bi i svi drugi segmenti društva mogli funkcionisati.

To je dan kada se mi prisjećamo poginulih, ranjenih, umrlih kolega, posebno kolega koji su u proteklom ratu izgubili živote. To je dan kada mi analiziramo aktivnosti iz ranijeg perioda. Policijski posao je težak, odgovoran i častan posao i nije ga nimalo lahko obavljati”, kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Glavni cilj policijskog posla jeste zaštita imovinske i lične sigurnosti svih građana Tuzlanskog kantona, ali i svih onih koji posjete naš kanton. U proteklom periodu Uprava policije MUP-a TK ostvarila je značajne rezultate, te stvorila potrebne sigurnosne uslove da se građani TK osjećaju sigurno.

Ja odgovorno tvrdim da u ovom trenutku građani TK mogu biti potpuno sigurni, mi smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji budu pred nas postavljeni”, istakao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Značaj i ulogu policije prepoznala je i Vlada Tuzlanskog kantona koja je rebalansom bužeta Ministarstvu unutrašnjih polova obezbijedila sredstva u iznosu od 15,1 milion KM što će Upravi policije omogućiti nabavku materijalno – tehničkih sredstava. Premijer Tuzlanskog kantona istakao je važnost obilježavanja Dana policije kako bi svi zajedno djelovali da se sigurnost građana kao glavni zadatak policijskih službenika podigne na veći nivo.

Vlada TK putem resornog ministarstva unutrašnjih poslova čini dodatne napore kako bismo obezbijedili ono što je potrebno, a to su uslovi MUP- u da na adekvatan način dodđemo do zajedničkog cilja, a to je najviši mogući stepen sigurnosti građana i njihove imovine”, rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Kao što je MUP TK te 92 stao u odbranu ove zemlje, mi danas želimo poslati poruku svima onima koji bi u budućnosti imali želju i volju da krenu nekim scenarijima koji nisu prihvatljivi da će MUP TK biti na raspolaganju svim patriotskim snagama i očuvanju kako integriteta BiH, tako i svojih redovnih poslova, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana TK”, naglasio je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

U narednom periodu Uprava policije MUP- a TK planira znatan broj kadeta poslati na Policijsku akademiju kako bi kontinuirano popunjavali upražnjena mjesta, prevenstveno zbog ispunjavanja ulova za penziju određenog broja policijskih službenika. Obilježavanje Dana policije TK završeno je svečanom akademijom koja je upriličena u Bosanskom kulturnom centru TK.

Vezane vijesti

TUZLA