17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Obilježena 30. godišnjica bitke na Karovinama

Predstavnici Općine Kalesija, zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja te predstavnicima Vijeća MZ Hrasno Donje i Hrasno Gornje u ponedjeljak su položili cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježju poginulim borcima na lokalitetu Karovine.

Na ovom lokalitetu prije 30.godina svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine dalo je 27 boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

„Odajemo počast svim poginulim borcima i šehidima. Mogu slobodno reći da 92.godine nije odbranjena samo Kalesija, odbranjena je i Tuzla. Želim da se zahvalim svima koji su došli na ovaj lokalitet da odaju počast onima zbog kojih danas ovom zemljom slobodno hodimo“, rekao je Sead Džafić načelnik općine Kalesija.

Šemsudin Ćatić iz Jedinstvene organizacije boraca obratio se rekavši da su Karovine bile veoma bitna kota jer da su agresori uspostavili liniju Karovine-Lisača-Aerodrom Dubrave i Vis teško bi se mogao ovaj teritorij braniti.

Kakva je težina ove bitke bila govore imena koja su uklesana na spomen ploči. Ćatić dodaje kako je veliku ulogu te 92.godine imalo i lokalno stanovništvo koje je pomagalo u iznošenju ranjenih boraca ali u dopremanju hrane.

POSLJEDNJE DODANO