10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Obilježena 30.godišnjica formiranja Prve tuzlanske brigade

Predavanjem raporta prvom komandantu Prve tuzlanske brigade, polaganjem cvijeća na spomen ploču i odavanjem počasti poginulim borcima danas je svečano obilježena 30. godišnjica formiranja brigade. Dan nakon odbrane Tuzle na Brčanskoj Malti 16. maja, 1992. godine u naselju Paša Bunar na strelištu okupilo se oko 2000 dobrovoljaca, a za prvog komandanta Prve tuzlanske brigade postavljen je Ekrem Šehović. Iako, slabo naouružani, pripadnici ove brigade uspjeli su se suprostaviti daleko naouružanijem neprijatelju.

Uspomene na ono što se dešavalo prije 30 godina i danas su nejasne, da smo tako slabo naouružani, tako neopremljeni stupili u jednu značajnu borbu oslobađanja , jer već do tog dana mi smo imali okupirane tereitorije na čitavom području Tuzle. Dakle obod Tuzle već je bio okupiran što se tiče neprijateljskih snaga, a imali smo volju i naš patriotizam nas je motivisao što je tog trenutka bilo za nemoguće” kaže Ekrem Šehović, prvi komandant Prve tuzlanske brigade

Patriotizam i ljubav prema domovini bili su motiv i za Dževada Memića, koji je u ovu brigadu stupio sa 22 godine.

Srcem se branila i Tuzla i BIH i emocije mi prorade svakog maja kada ovdje dođem ponosan sam što sam bio dio te priče i što sam pripadnik bh. Armije. Bosnu nikada dati nećemo” ističe Dževad Memić – Memija, bivši pripadnik Prve Tuzlanske brigade.

Kroz Prvu tuzlansku brigadu prošlo je oko 6000 boraca, 240 ih je poginulo, a 1380 ranjeno. Brigada je prošla slavan borebeni put od Brčkog do Sarajevskog ratišta.

Od tuzlanskog, majevičko,g brčanskog,posavskog, olovskog, kalesijskog, teočanskog, svugdje smo imali jedinicu i nikada nismo izgubili ni kvadratni metar Bili smo malo oskudni sa materijalno tehničkim sredstvima,bilo je vrlo teških situacija, kao što je bila Brka i Brčko ” rekao je Jusuf Šećerbegović , komandant Prve tuzlanske brigade

Ono na što su ponosni i starješine i borci jeste činjenica da su se za vrijeme ratnih dešavanja u ovoj brigadi poštovali običaji ratovanja.

Niti jedan borac niti jedan starješina ne samo iz Prve tuzlanske brigade, nego i iz Druge i Treće i Injžinjerske brigade niko nije ni osumnjičen niti je procesuiran niti je optužen u bilo kojem sudu. Time smo mi pokazali da apsolutno poštujemo Ženevsku konvenciju o ratovanju , znači niti jedan civilni cilj u toku rata nije gađan, niti jedan zarobljenik, a malo ih je bilo nije mučen, već je poslije ispitivanja pušten na slobodu” istakao je Ekrem Šehović, prvi komandant Prve tuzlanske brigade

Prva Tuzlanska brigada je u martu 1993. godine preimenovana u 1. motorizovanu brigadu Tuzla, da bi kasnije dobila naziv 250.motorizovana brigada Tuzla. A od maja 1995. godine, pa do kraja rata brigada je nosila naziv 250. oslobodilačka brigada Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA