10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Objavljen Javni poziv za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK danas je objavilo Javni poziv za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka. Za koga je namijenjen, ko može aplicirati, koliko je sredstava namijenjeno za ove svrhe te u konačnici koji je njegov značaj, otkrivamo u nastavku.

Budući da se Tuzlanski kanton većinom u zimskom periodu susreće sa problemom aerozagađenja, ideja o sufinansiranju nabavke kotlova na pelet, danas je zaživjela. Naime, dugoočekivani Javni poziv Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka, danas je objavljen, a njime će, nadaju se u Ministarstvu, koliko toliko biti riješen problem zagađenosti zraka. Poziv je namijenjen fizičkim licima, koja već imaju kotao na čvrsto gorivo, a koje žele preći na obnovljive izvore energije.

“Što se tiče samog uslova Javnog poziva, na raspolaganju su sredstva u iznosu 500.000 KM. Poziv je otvoren do kraja 2020. godine tj. do utroška sredstava. Što se tiče dokumentacije i obrazaca oni se mogu naći na web stranici Vlade i Ministarstva.” – ističe Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK

Dokumentacija je jednostavna, a njome se mora dokazati da podnosilac zahtjeva ispunjava uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka.


“Potrebno je dostaviti CIPS, dokaz o vlasništvu tj.posjedu, da je objekat uplanjen i pored toga moraju još dostaviti dvije izjave oni koji apliciraju na Javni poziv.” – dodaje ističe Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Mjesečne liste i konačne liste prijava na javni poziv, koje ispunjavaju uslove bit će objavljene na web stranici Vlade Tuzlanskog kantona svaki mjesec. Na mjesečnu listu podnosioci prijave mogu podnositi prigovore resornom ministru u roku od osam dana, računajući od dana posljednje objave mjesečne liste.

Nakon toga će se pristupiti zaključivanju ugovora sa fizičkim licima, a onda fizičko lice ide u nabavku kotla na pelet. Nakon toga Ministarstvu dostavlja zahtjev za refundaciju troškova, u iznosu od 50% od vrijednosti kotla odnosno do 2000 KM maksimalno po jednom kotlu.

Cilj ovog projekta jeste smanjenje broja individualnih ložišta na području TK, čime će se utjecati na poboljšanje kvaliteta zraka, budući da su individualna ložišta najveći uzročnik zagađenosti zraka.

“Mi ćemo svakako putem naših mjernih stanica pratiti poboljšanje kvaliteta zraka te ukoliko se ova mjera pokaže efikasnom mi ćemo u narednom periodu nastojati da izdvojimo značajnija sredstava za sufinansiranje nabavke kotlova na pelet.” – poručuju iz resornog ministarstva.

Bitno je istaći da su podnosioci prijava sa kojima se zaključi ugovor, dužni izvršiti zamjenu kotla u roku od dva mjeseca od dana zaključenja ugovora. Podnosioci prijava koji ne ispune uslove iz ugovora biće dužni vratiti dodijeljena sredstva.

Vezane vijesti

TUZLA