7 C
Tuzla
02.03.2024.

Od sutra obilježavanje Sedmice sjećanja i podrške žrtvama torture

 

 “Dugo godina mi je trebalo da dobijem svoj glas i sada kada ga imam neću šutjeti. Dokle god smo žive naše priče neće prestati. Moramo opominjati, moramo se sjećati, moramo njegovati kulturu sjećanja, ako ne zbog nas nego zbog generacija koje dolaze. Zbog naše djece budućnost, sve ono što ne bude zapisano i dokumetovamo i kao da se nije desilo”. rekla je Mirsada Tursunović, predsjednica Udruženja ”Naš glas” Tuzla

 Upravo, ne tako davne 2015. godine, 19.  juna na Skupštini UN-a usvojeno je da se taj dan obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu i time je dat glas svim žrtvama seksualnog nasilja u ratu. Pored toga, 26. juni je proglašen kao Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Broj osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu u Bosni i Hercegovini nije utvrđen, a pretpostavlja se da se broj kreće od 22 do 50 hiljada. Udruženje ”Vive žene” od 1994. svoje djelovanje fokusira na pružanju psihosocijalne pomoći i podrške žrtvama rata, a sve sa ciljem poboljšanja njihovog mentalnog zdravlja u ratu i nakon rata.

 

“‘Za nas je najvažnije to da smo mi bili tu za naše korisnice da smo mogli pričati o njihovim strahovima jer to nije strah nego traumatski, i taj strah se pojavljuje ako se ima sličnih situacija on se ponovo javlja”. rekla je Augustina Rahmanović, psihoterapeutkinja Udruženja ”Vive žene”

 Nakon velike traume društvo iz raznih razloga odbija prepoznati žrtve. U Bosni i Hercegovini još uvijek nije donesen Zakon za žrtve torture na državnom nivou, a kada je proces oporavka u pitanju veliku ulogu igra društvo jer je ono to koje odbija priznati žrtve.

”Stigma sramota ili strah je nešto što igra veliku ulogu u tom procesu oporavka i samim tim proces se usložnjava. Zato je važno njegovanje kulture sjećanja na ono što se dogodilo u ratu”. Amra Muradbegović, psihoterapeutkinja Udruženja ”Vive žene”

 

Žrtve koje su preživjele seksualno nasilje uglavnom se suočavaju sa raznim psihičkim, fizičkim, psihosomatskim, ali i somatskim oboljenjima gdje se da primjetiti kako postoje zdravstvene tegobe. Međutim, Udruženje ”Vive žene” putem rehabilitacije na grupnom i individualnom nivou obezbjeđuje i praćenje svojih korisnica i nakon tretmana.

 Kako bi nastavile kulturu sjećanja i odale počast svim onim koje su preživjele seksualno nasilje Vive žene svakog juna organizuje niz aktivnosti posvećenih žrtvama torute i seksualnog nasilja, a ove godine od 19. do 26. juna se aktivnosti organizuju pod sloganom ”Sedmica sjećanja i podrške žrtvama torture”.

 

”Kroz obilježavanja ovih datuma, zapravo želimo vjerovati u snagu i ljubav mladih generacija da će svoje staze sijati dobrotom a da će nam tortura koja se dešavala u prošlosti biti podsjetnik da se nikome ne desi ovakvo zlo”. dodala je Amra Muradbegović, psihoterapeutkinja Udruženja ”Vive žene”

 

U okviru obilježavanja Sedmice sjećanja i podrške žrtvama torture u subotu od 12 sati će biti održana i ulična manifestacija, a riječ je o Šetnji u znak podrške ženama koje su preživjele seksualno nasilje, a simobličnm puštanjem u zrak balona bit će poslana podška svim žrtvama torture u svijetu.

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA