15 C
Tuzla
22.07.2024.

Odbijena žalba Mladićeve odbrane za sveobuhvatni UZP

Žalbeno vijeće je odbilo žalbu odbrane Ratka Mladića za sveobuhvatni UZP (udruženi zločinački pothvat) koji se tiče trajnog uklanjanja muslimana i Hrvata na područjima u BiH na koje su Srbi polagali pravo.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da raspravno vijeće nije prekršilo osnove i odbija žalbe.

Žalbeno vijeće je u augustu 2020. saslušalo usmeno izlaganje žalbe. Mladić se žalio na pravo na pravično suđenje oslonili su se na događaje koji nisu u optužnici, formalno je primljeno na znanje utvrđenih činjenica, nije se pobrinulo za ravnopravnost strana u postupku, postupak je vođen na uštb njegovog zdravlja i nije mu izrećen privremeni pravni lijek, prenosi Detektor.ba

Predsjedavajuća Vijeća čita prvostepenu presudu, a zatim žalbe tužilaštva i odbrane.

Žalbeno vijeće je odbilo žalbu odbrane Ratka Mladića za sveobuhvatni UZP, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

“Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da Raspravno vijeće nije pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice“, rekla je sutkinja i potvrdila da je Žalbeno vijeće potvrdilo učešće Mladića u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje. Sutkinja Nyambe imala je izuzeto mišljenje.

Govoreći o sveobuhvatnom UZP-u koji je za cilj imao trajno uklanjnje Bošnjaka i Hrvata sa područja BiH na koje su Srbi imali pravo, Nyambe je istakla da je Mladić je od 12.5’92. znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u.

IZVOR: RTV Slon/Detektor.ba

Vezane vijesti

TUZLA