16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Odbojkašice BiH pohod na Final four Srebrene lige počinju protiv Latvije

Susretom reprezentacija Bosne i Hercegovine i Latvije (17.00 sati), danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici počinje prvi od dva turnira CEV Srebrene lige za odbojkašice, koji će se do 3. juna igrati u tom gradu.

Odbojkašice BiH i Latvije nalaze se u grupi B u kojoj su još i Estonija i Portugal, koje svoj međusobni duel igraju večeras u 20 sati. Dvije prvoplasirane ekipe iz te grupe, osigurat će i nastup na Final fouru, koji se 11. i 13. juna ove godine igra u Mariboru (Slovenija).

-Latvija nam je već jako poznata, jer smo i kvalifikacioni turnir za EP igrali protiv njih (oba puta pobijedila BiH-op.a.), dok su Estonija i Portugal, dvije selekcije koje su ostvarile malo slabiji rezultat u ovim kvalifikacijama. Mi očekujemo da će one, sigurno, probati da ostvare što bolji rezultat na ovom turniru te da će doći maksimalno motivisani i spremni da izbore plasman na Final four – kazao je u najavi utakmice selektor bh. tima Stevan Ljubičić.

Selekcija BiH je pod njegovim vodstvom ovog mjeseca u Zenici, u konkurenciji selekcija Češke Republike, Slovenije i Latvije, zauzela drugo mjesto u grupi te prvi put u historiji izborila i nastup na Evropskom prvenstvu 2021. godine (igra se od 18. augusta do 3. septembra u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj), a sada ima za cilj izboriti i plasman na završni turnir CEV Srebrene lige.

Bio bi to, kaže Ljubučić, novi poticaj za bh. odbojku. Turnir će iskoristiti i kao pripremni za nastup na EP-u, u kojem se nalaze u vrlo jakoj grupi, sa domaćinom turnira Srbijom, zatim Azerbejdžanom, Rusijom, Belgijom i Francuskom.

Ljubičić ističe kako na raspolaganju ima 16 igračica te da može za svaku utakmicu prijaviti 14 igračica. Samo će Jelena Mlađenović, nakon prvog turnira, zbog klupskih obaveza, napustiti ekipu te neće igrati i drugi turnir u Zenici.

Savez je dnevnu cijenu ulaznice sa 10 KM, koliko je koštala u kvalifikacijama, snizio na 5 KM, a Grad Zenica je, kao vid podrške nacionalnom timu, kupila 1.000 ulaznica za svoje građane. Sve mečeve selekcije BiH prenosit će Javni servis BHT1.

Raspored svih utakmica turnira u Zenici: petak (28.05.): BiH – Latvija (17.00) i Estonija – Portugal (20.00); subota (29. 05.): Latvija – Portugal (17.00) i BiH – Estonija (20.00); nedjelja (30.05.): Estonija – Portugal (17.00) i Portugal – BiH (20.00); ponedjeljak (1.06.): Estonija – Portugal (17.00) i BiH – Latvija (20.00); utorak (2.06.): Latvija – Portugal (17.00) i Portugal – BiH (20.00) te srijeda (3.06.): Estonija – Latvija i Portugal – BiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA