21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Odluka o privremenom finansiranju FBiH važi do 31. marta

Odluka o privremenom finansiranju, koja je na snazi u Federaciji Bosne i Hercegovine, može biti u primjeni do 31. marta kao krajnjeg datuma.

U međuvremenu, očekuje se da će biti usvojen ovogodišnji budžet Federacije jer, u protivnom, ne bi moglo biti transakcija ni realizacije budžetskih rashoda izuzev otplate duga.

Prema propisima, budžet kao najvažniji finansijski akt predlaže Federalna vlada, a odobravaju oba doma Parlamenta FBiH da bi mogao stupiti na snagu.

Vlada je prije Nove godine uputila Parlamentu prijedlog budžeta FBiH za 2022. i tražila izjašnjavanje po hitnom postupku, ali Parlament nije pristao na takvu proceduru.

Time je budžet, proceduralno, ‘vraćen’ iz hitnog u redovni postupak, iz forme prijedloga u nacrt, te u tom vidu prihvaćen od Parlamenta prošlog mjeseca.

U nedostatku budžeta za novu fiskalnu godinu kao akta potvrđenog od Parlamenta, Vlada je istovremeno predložila, a oba doma odobrila prošlog mjeseca, Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca da ne bi došli u pitanje finansijski tokovi. Ta odluka ‘teška’ je 1,1 milijardi KM i zadnji dan njene primjene je isključivo 31. mart.

U ovakvom razvoju događaja, sljedeći potrebni koraci su utvrđivanje prijedloga budžeta Federacije, na osnovu prmijedbi o Nacrtu, te upućivanje na ponovno odlučivanje oba doma Federalnog parlamenta.

Budžet može stupiti na snagu samo kad ga i Predstavnički dom i Dom naroda prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

U Nacrtu, Vlada je predložila da budžet iznosi nešto više od 5,5 milijardi KM, za 53,8 miliona više od prošlogodišnjeg.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA