18 C
Tuzla
19.08.2022.

Odluka Vlade: UK raspoređuje vojne stručnjake da se suprotstave ruskom zloćudnom utjecaju u BiH

Britanski vojni specijalisti bit će upućeni u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovirali stabilnost i sigurnost u zemlji, najavio je danas premijer Velike Britanije, Boris Johnson.

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa i euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost, navedeno je u saopćenju iz Ureda premijera.

Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Ujedinjenog Kraljevstva i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima – pomažući blokiranju ruskih i drugih napora da se posija nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu.

Novi strateški savjetnik za odbranu podržat će reformu odbrane u zemlji, pomažući im da razviju moderne, reprezentativne oružane snage dovedene do standarda NATO-a.

Osim toga, UK će osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu. Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od sajber napada – koji mogu povrijediti ljude unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati ​​s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija.

Ministarstvo odbrane trenutno radi sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom kako bi zemlja ostala ukorijenjena na euroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružane snage BiH potrebne za suočavanje sa sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju.

Ova pomoć potvrda je vodeće uloge Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv zloćudnog  utjecaja i njegovanju sigurnosti i stabilnosti. Velika Britanija ima dugogodišnju predanost miru i sigurnosti u regionu, počevši od 1990-ih kada su britanski vojnici činili sastavni dio humanitarnih napora tokom rata u BiH. Britanske trupe su od tada kontinuirano služile zemlji, pomažući joj u obnovi, štiteći i promovirajući mir.

Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potrage. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspjehe u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu.Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju.“ kazao je premijer Velike Britanije, Boris Johnson.

Pored vojne podrške Oružanim snagama BiH i NATO-u, Ujedinjeno Kraljevstvo politički radi na održavanju historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisali smo one koji rade na podrivanju vladavine prava u zemlji, a prošle godine premijer je imenovao novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan za borbu protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala i drugih zajedničkih sigurosnih izazova, navedeno je.

 

POSLJEDNJE DODANO