12.8 C
Tuzla
09.06.2023.

Održan drugi krug predavanja za privredne subjekte u okviru kampanje “Sigurni na mreži”

U okviru provođenja javne kampanje “Sigurni na mreži”, danas, 8.6.2022.godine, u prostorijama Kantonalne privredne komore Tuzla, službenici Uprave policije MUP-a TK/Sektor kriminalističke policije/Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, održali su drugi krug interaktivne edukacije za privredne subjekte – firme članice Kantonalne privredne komore Tuzla.

Cilj edukacije je prevencija kompjuterskog kriminala i povećanje nivoa informacione sigurnosti privrednih subjekata na području Tuzlanskog kantona, te podizanje svijesti o trenutnim trendovima u oblasti kompjuterskog kriminala, odnosno mogućnostima zaštite finansijskih i poslovnih podataka.

Tokom izlaganja, prisutnima su prezentovani najčešći oblici cyber napada na pravne subjekte na području Tuzlanskog kantona, način izvršenja istih, ali i savjeti kako poduzeti jednostavne korake i zaštititi svoje sisteme i poslovne podatke („BEC” prijevare/Business e-mail compromise – presretanje e-mail komunikacija između privrednih subjekata sa izmjenama podataka bankovnih računa na koje se vrše uplate i Kriptovanje podataka na serverima/računarima).

Ujedno, ovom prilikom učesnicima je podijeljen promotivni materijal kampanje, koji možete pogledati i preuzeti ovdje ovdje.

Podsjećamo, riječ je šestomjesečnoj kampanji koju provodi Uprava policije MUP TK-a, u saradnji sa Radio televizijom Slon i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, a koja je zvanično započela 4.aprila 2022.godine.

Kampanja je usmjerena prema tri ciljne grupe: pravna lica (privredna društva), fizička lica i maloljetnici, a predstavlja način skretanja pažnje na sve zastupljeniju pojavu krivičnih djela iz ove oblasti, te omogućava navedenim ciljnim grupama da dobiju ključne informacije o sigurnosti na internetu, kako se zaštititi, kome prijaviti i kako potražiti podršku

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!