5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Održan stručno-edukativni skup o sigurnosti djece na internetu

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) organizovala je u utorak drugi po redu stručno-edukativni skup o sigurnosti djece na internetu u Bihaću, a u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na skupu su učestvovali predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

Razmotrene su dvije teme: „Djetinjstvo na internetu – negativne posljedice i kako ih spriječiti“, kao i nacrt studije i predstavljanje Analize stanja ispunjavanja obaveza davaoca pristupa internetu u pogledu zaštite maloljetnika, prikupljene relevantne informacije o stanju sigurnosti djece na internetu, te definisani zaključci koji će biti objedinjeni nakon završetka svih pet stručno-edukativnih skupova.

Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova i definisati zaključke, te uz saradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu.

Projekt „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola RAK“ Agencija realizuje tokom 2022. u 11 faza, od analize stanja preko izrade edukativnih materijala, ažuriranja web stranice i mobilne aplikacije, digitalne komunikacije, do faze organizacije stručno-edukativnih skupova na temu sigumosti djece na internetu.

Projekt je fokusiran na analizu stanja iz oblasti zaštite djece na internetu, definisanja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme.

Navedeno je da su djeca sve češće žrtve nasilja na internetu, izrugivanja, prevara, vrbovanja, krađe identiteta, i drugih negativnih pojava, te je cilj ovog projekta probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu, kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Agencija će, realizacijom ovog projekta, ali i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na unaprjeđenju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, i pokrenuti sve raspoložive mehanizme kako bi stanje u oblasti zaštite djece na internetu bilo unaprijeđeno, saopćeno je iz RAK-a.

POSLJEDNJE DODANO