15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Održana radionica o digitalizaciji u malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona suorganizator je događaja kojem je cilj podizanje svijesti o važnosti digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća.

Kroz razmjenu iskustava i znanja istaknute su ključne koristi koje digitalna transformacija donosi malim i srednjim preduzećima te je razgovarano o barijerama koje stoje na putu digitalizaciji poslovanja. Na radionici je predstavljen koncept softverskih rješenja čijom se primjenom mogu smanjiti operativni troškovi, poboljšati poslovni procesi, produktivnost zaposlenih i efikasno upravljati resursima.

Domaćini iz Njemačkog centra za robotiku (DKR) ovom su prilikom ponudili neke od načina za uklanjanje ovih barijera.

Mala i srednja preduzeća kao okosnica razvoja privrede u ekonomiji svake zemlje kako bi osigurala opstanak, ali i ostvarila rast u vrijeme ekonomske krize, naglašeno je, moraju se bazirati na inovacijama, internacionalizaciji, prihvatanju novih tehnologija i ulaganju u visokoobrazovane, motivirane i inovativne ljudske resurse kao ključni faktor ekonomije zasnovane na znanju, još jednom je istaknuto.

Organizaciju radionice omogućio je projekat “Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini“, finansiran od strane Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju Savezne Republike Njemačke a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Značajan doprinos i podršku u održavanju ove radionice je dalo Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja i Njemački centar za robotiku (DKR).

Vezane vijesti

TUZLA