4 C
Tuzla
17.04.2024.

OK BiH: Sistemski riješiti finansiranje vrhunskog sporta u BiH

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OK BiH) organizirao je danas u Sarajevu okrugli sto o temi „Sistemsko finansiranje vrhunskog sporta BiH“, na kojem su svoje stavove i prijedloge o ovoj temi iznijeli predstavnici državnih institucija nadležnih za sport, članovi Skupštine OK BiH, te bh. olimpijci i sportisti.

Posebno se razmatrala tema definisanja i utvrđivanja sportskog sistema u BiH, kao i važnost nadležnosti i odgovornosti državnih institucija prema vrhunskom sportu u BiH.

Kanton Sarajevo utvrdio je Nacrt zakona o sportu, koji u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje mnogo temeljitije obrađuje kompletan sportski sistem u ovom kantonu. Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić kazao je da se sve to veže za sistem finansiranja, prava i obaveze, te status sportista, sportskih objekata i infranstrukture.

– Mislim da je po tom pitanju Kanton Sarajevo napravio pomak. Nacrt će biti razmatran u skupštinskoj proceduri i trebao bi biti odličan temelj kako bi se sport upristojio i doveo na mjesto koje mu pripada. Kanton Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS bili su generator nekih sportskih procesa, načina podrške, sufinansiranja i finansiranja od sportskih selekcija BiH do klubova i udruženja – kazao je Avdić.

Nada se da će kantoni sinergijom sa državnim institucijama, preko entitetskih, ispuniti ciljeve kada je sport u pitanju, jer BiH je izuzetno talentovana nacija, ali kojoj je potrebna organizacija, jasnost i preciznost u ovoj oblasti.

Pozdravio je današnju incijativu Olimpijskog komiteta BiH, te istaknuo da bi okrugli sto trebao polučiti određene zaključke, prijedloge i ideje na koji način treba djelovati u BiH kako bi se sport u BiH uredio.

Predsjednik OK BiH Milanko Mučibabić smatra da sredstava za sport nikada nema dovoljno, te da se dostupna sredstva ne raspoređuju na adekvatan način.

– Naš kontinuiran posao je da riješimo probleme u sportu. Kada sport sistemski riješimo, nećemo ovisiti ni od pojedinca ni od partije ni da li će neko imati razumijevanja za sport. Sport kao grana društva doprinosi zdravlju stanovništva, ekonomskom napretku i promociji države. Sve države u našem okruženju su uredile ovu oblast, samo u BiH to nije učinjeno – kazao je Mučibabić.

Podsjetio je na organizaciju olimpijade mladih EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, za koju je naglasio da se radi o pozitivnom primjeru da su u BiH ljudi sposobni učiniti dobre stvari kada postoji volja.

Petostruki učesnik olimpijskih igara, bh. sportski strijelac Nedžad Fazlija, ističe da je streljaštvo u BiH dan danas na niskim granama, te da takmičarima ogroman problem predstavljaju odlasci na takmičenja, nabavka opreme , a da se o stipendijama ili o profesionalnim trenerima u trenutnoj situaciji uopšte ne može razgovarati.

– Načini finansiranja sporta, koji sportovi će biti finansirani, iz kojih fondova, na nivou BiH nije riješeno. Nije riješen ni status ni benefiti koje bi uspješni sportisti nakon karijere trebali imati, kao što je to slučaj u zemljama regiona gdje uspješni sportisti imaju sportske penzije – rekao je Fazlija.

Na okruglom stolu istaknuto je da, imajući u vidu trenutnu političku situaciju kada se formiraju vlasti u budžeti na svim nivoima, a evidentna je nebriga državnih struktura BiH za vrhunski sport posebno u finansijskom segmentu, organizairanje ovakvih skupova od izuzetnog je značaja za rješavanje statusa vrhunskog sporta BiH i cjelokupnog sportskog sistema.

Vezane vijesti

TUZLA