10.5 C
Tuzla
18.04.2024.

Oni su digitalni genijalci – Promovirana peta generacija STEM akademije

Trideset polaznika pete generacije STEM akademije u Tuzli okončalo je svoju 7-mjesečnu edukaciju u okviru STEM programa izradom i prezentacijom završnih projekata.

Od ukupno 100 djece koji trenutno pohađaju STEM akademiju u Tuzli, njih 30 je došlo do završetka svog STEM nivoa, a poznato je da mi svaki ciklus STEM akademije završavamo kreativnim projektima na kojima djeca rade samostalno i u timovima. – kazala je voditeljica STEM akademije prof. dr Samra Mujačić, te dodala: “Danas smo svjedočili kreativnosti i digitalnoj spremnosti naše STEM djece, koja su prezentirala superiorna znanja iz STEM oblasti kroz projekte koji su integrirali robotiku, programiranje, elektroniku, kreativni dizajn, i još jednom pokazali da naša zemlja obiluje talentima, koje samo treba pravilno usmjeriti i educirati”.

Kroz završne projekte polaznici STEM1, STEM3, STEM4 i STEM6 nivoa kreirali su i programirali Space Battle igricu u Scratchu korištenjem MakeyMakey i micro:bit uređaja, EV3 bube robote koji stupaju u interakciju sa okolinom, Whack-a-mole igricu u Scratchu uz upotrebu MakeyMakey, te čitav vozni park od WeDo robota.

STEM akademija u Tuzli i Brčkom (STEM –  Science, Technology, Engineering and Math)  je jedina STEM akademija u BiH, koja kod djece školskog uzrasta razvija znanja i vještine u oblasti logičkog razmišljanja, programiranja, inženjerstva, istraživanja, nauke, robotike, matematike, koloboracije, komunikacije i drugih disciplina, kroz jedinstveno osmišljen integrirani pristup. Cilj STEM akademije je obrazovati djecu 21. vijeka koja svojim znanjima, vještinama i karakternim osobinama mogu odgovoriti izazovima koji će pred njih postaviti život i rad u jeku četvrte, digitalne revolucije.

STEM akademija u Tuzli objavila je UPIS nove, sedme generacije STEM polaznika, pod sloganom: Ja raSTEM – obrazujemo novu djecu digitalnog doba, koja počinje sa realizacijom u septembru 2020. godine. Prijaviti se možete putem web stranice www.stem-akademija.ba

Podsjećamo da je u toku i UPIS na kratke programe LJETNE STEM AKADEMIJE, koji predstavljaju jedinstven spoj STEM oblasti programiranja i robotike, sa školom jahanja, školom mini golfa i adrenalinskim parkom. Više informacija o ovim programima, koji se realizuje od  13.07.2020. godine, možete pogledati na  https://bit.ly/3c0OVaN

Vezane vijesti

TUZLA