23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Osigurati dijaliznim pacijentima iz Gradačca kvalitetnu zdravstvenu uslugu

Udruženja Donorska mreža u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH, koja okupljaju ljekare, ali i pacijente sa zatajenjem bubrega sa područja cijele države, a posebno Federacije BiH, podržavaju dijalizne pacijente iz Gradačca i osuđuju nehumano postupanje i uskraćivanje im prava da dijalizu primaju u najbližem centru.

Ujedno, zahtijevaju od nadležnih i odgovornih institucija i obnašatelja izvršnih i drugih funkcija u institucijama da hitno postupe u skladu sa zakonima, pravilnicima i etičkim kodeksima struke, te omoguće zakonom zagarantovanu uslugu kvalitetnog i najboljeg mogućeg liječenja, u najboljem interesu pacijenata.

Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize u Odžaku zbog neargumentovane odluke da nema „ekonomske računice“, da se oni dijaliziraju u najbližem, te za njih najpovoljnijem dijaliznom centru – saopćeno je iz Udruženja Donorska mreža u BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH.

U saopćenju se navodi da je nedopustiva situacija da se pacijentima koji polovinu budnog stanja provode na aparatima za dijalizu i na putu do njih i od njih – zbog birokratije, nerazumijevanja ili bilo kog razloga koji uzrokuje ovakva situacija, obustavlja dijaliza u najbližem dijaliznom centru u Odžaku i prisiljava ih se da idu na dijalizu u udaljeniji centar u Gračanicu.

Dodaje se da to znači da će gubiti još više vremena, još više narušavati ionako narušeno zdravlje po lošem putu i u konačnici, biti uskraćeni za svoje pravo na zdravstvenu zaštitu u najbližoj, i stoga, za njih najpovoljnijoj zdravstvenoj ustanovi.

Udruženja ujedno podsjećaju da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u okruženju i šire koja duže od godinu dana ne radi transplantacije i da je nekoliko dijaliznih pacijenata koji su imali donore, umrlo čekajući pozive za transplantaciju.

– Situacija je paradoksalna i birokratski pravilnik je koštao ove ljude života. Podsjećamo i da pacijenti imaju pravo na adekvatno liječenje, a država obavezu da ovo pravo u cjelosti osigura.

Od svih nivoa vlasti, posebno od bolničke uprave te kantonalnih i federalnih nadležnih institucija hitno zahtijevamo da se spriječi isključivanje sa dijalize šest pacijenata koje im može ugroziti život – navodi se u saopćenju Udruženja Donorska mreža u BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA