23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Osobe sa invaliditetom u BiH socijalno i ekonomski isključene iz društva više nego u Evropi

Najveća nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava u centralnoj i istočnoj Evropi People in Need (PiN) (Čovjek u nevolji) počela je raditi u Bosni i Hercegovini (BiH) ranih 1990-ih, a kao odgovor na rat u periodu 1992-1995. Nakon izbijanja rata, PiN je poslao humanitarne radnike i zalihe u zemlju kako bi pružili trenutnu i hitnu pomoć onima koji su pogođeni sukobom.

Kako navode iz te organizacije četvrt stoljeća kasnije, zemlja nastavlja da prolazi kroz komplikovan proces izgradnje države i tranzicije nakon rata. Kako se zemlja tranzicije i oporavlja politički, ekonomski i socijalno, poslijeratna BiH se još uvijek suočava s mnogim izazovima.

Jedan od tih izazova odnosi se na tretman osoba sa invaliditetom u zemlji. U BiH su osobe sa invaliditetom često, kako upozoravaju iz PiN-a ekonomski i socijalno isključene u mnogo većem obimu od onih u zapadnoj Evropi jer osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama često bivaju smještene u institucije, umjesto da ih se osnažuje da žive samostalno.

PiN, zajedno sa lokalnim partnerima i lokalnim vlastima, radi na promjeni sistema brige o osobama sa invaliditetom u zemlji. Podržavajući proces deinstitucionalizacije i promovirajući usluge samostalnog života, PIN ima za cilj da osigura dostojanstvenije socijalne uslove za osobe sa invaliditetom kako bi mogle slobodno živjeti, raditi i družiti se u svojoj zajednici i imati veću kontrolu nad svojim životima. PiN također vodi kampanje podizanja svijesti u cilju borbe protiv diskriminacije i predrasuda prema osobama sa intelektualnim i psihosocijalnim invaliditetom.

Značaj programa podrške mladim ljudima sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama je u tome da uključuje tranziciju iz škole ka poslu i otvorenom tržištu rada te se fokusira na zapošljavanje i profesionalnu sferu, a također pomaže u otkrivanju talenata, vještina, sposobnosti i budućih poslovnih mogućnosti učenika/ica i jača njihovu samostalnost.

S druge strane, značaj programa za roditelje te djece je u tome da im pruža podršku u životnom usmjeravanju i planiranju budućnosti njihove djece, istražuje poslovne mogućnosti za njihovu djecu i općenito, program istražuje buduće mogućnosti za razvoj te djece.

Program uključuje saradnju sa savjetnicima za zapošljavanje uz podršku iz Tranzicijskog programa koji pružaju podršku učenicima u jačanju njihove samostalnosti – npr. uvježbavanjem puta do i od radnog mjesta, pružanjem pomoći na radnom mjestu ili u komunikaciji s kolegama.

Jednom sedmično (ili jednom u 14 dana) program uključuje i sastanak sa savjetnikom (planiranje saradnje, pomoć u pisanju CV-a, traženje prakse), praksu u kompaniji uz podršku savjetnika, a moguća je i praksa u više kompanija tokom godine, te poslovne klubove – grupne sastanke u školama koji su fokusirani na zapošljavanje (priprema CV-a, intervjua za posao, pravila odijevanja, kako koristiti novac i slično).

Pilot faza Tranzicionog programa dio je projekta “Moj posao – Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”,
koji je podržan programom razvojne saradnje Češke Republike, projekt provodi People in Need BiH (PIN) i kao partneri nevladine organizacije: ProReha, Sumero i Nešto Više.

Oko 100 djece iz BiH učestvovalo je u projektu od 2020. godine, uključujući sticanje prihoda, zaposlenje na otvorenom tržištu rada i stažiranje, projekt traje do kraja ove godine, a ukupna vrijednost je oko 600.000 eura.

People in Need trenutno ima aktivne misije u više od 30 zemalja svijeta. Aktivnosti organizacije imaju tradiciju dugu 30 godina na zapadnom Balkanu sa uredima u Beogradu, Mostaru, Prištini, Sarajevu i Skoplju.

Podržava projekte dobrog upravljanja, upravljanje otpadom, deinstitucionalizacije i uključivanja osoba sa invaliditetom i inkluzivnog obrazovanja u regionu, te kako ističu iz te organizacije stalni rad PIN-a u Bosni i Hercegovini temelji se na njegovoj globalnoj stručnosti u razvoju civilnoga društva i kreiranju socijalne kohezije.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA