2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Otvoren konkurs za dodjelu nagrada AMUS-a za 2020.

Upravni odbor “Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca“(AMUS) na sjednici u ponedjeljak donio je jednoglasnu odluku o otvaranju konkursa za “Dodjelu nagrada AMUS-a za 2020“.

Tradicionalna manifestacija AMUS-a, ustanovljena 2016. godine, ove godine bit će organizovana u skladu s epidemiološkom situacijom i uz poštivanje svih preporuka i naredbi Kriznog štaba.

Na osnovu Pravilnika o dodjeli nagrada, koji je usvojila Skupština AMUS-a, konkurs je otvoren za dodjelu nagrada AMUS-a za 2020. godinu i to u kategorijama – Nagrada “Avdo Smailović“ (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike), Nagrada “Fra Grgo Martić“ (za promociju muzike naroda u BiH); Nagrada “Vlado Milošević“ (za muzičku publicistiku i muzikologiju); Nagrada “Kemal Monteno“ (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike), Nagrada “Ismet Alajbegović Šerbo“ (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike), Nagrada “Slobodan Bodo Kovačević“ (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike), Nagrada “Dražen Ričl“ (za najboljeg mladog autora), Nagrada “Cvjetko Rihtman“ (za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH); Nagrada “Oskar Danon“(za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH) i Nagrada za životno djelo.

Konkurs je zvanično otvoren od ponedjeljka, 15. marta i traje 15 dana od dana objave. Nagrade se načelno dodjeljuju državljanima Bosne i Hercegovine i pravnim licima sa sjedištem u BiH, a prijedlozi za dodjelu nagrada podnose se u pisanoj formi Upravnom odboru AMUS-a.

Konkurs za dodjelu godišnjih nagrada za 2020. godinu nalazi se na web stranici AMUS-a.

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca svake godine nastoji upriličiti svečanost dodjele nagrada, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine.

– Iskreno se nadamo, da ćemo i ove godine uspjeti u namjeri da organizujemo svečanu manifestaciju dodjele nagrada, koja sigurno neće biti glamurozna i na nivou prethodnih, ali je važno da je ipak održimo u formatu, koji u tom trenutku bude dozvoljavala epidemiološka situacija. Planirano je da manifestacija dodjele godišnjih nagrada AMUS-a bude održana 11. aprila ove godine – saopćeno je iz AMUS-a.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA