23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Otvoreno pismo STBIH: Zašto radnice i radnici u trgovini nisu prioritet za vakcinaciju

Sedmicama svjedočimo raspravama i zahtjevima ko su i ko trebaju biti prioritetne grupe za vakcinaciju protiv covida-19. Pritom, u Federaciji BiH nema niti jedne vakcine koja je nabavljena direktnim mehanizmom, saopšteno je iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH).

STBIH je čekao da vidi da li će se u tim silnim raspravama ko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom.

– I ponovo su trgovci ostali po strani. Prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za vakcinaciju – navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima te da smo svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze. Mnogi od njih su se izborili sa infekcijom, a naše misli su sa porodicama onih koji, nažalost, nisu.

– I ne, nemamo namjeru obraćati se premijeru Federacije BiH, ministrima niti kriznim štabovima. Nećemo ih ni ubjeđivati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu vakcinisani, jer smo svakodnevno u kontaktima sa hiljadama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen – stoji u reakciji.

Koriste ovu priliku da zatraže od odgovornih da nabave vakcine koje uporno obećavaju i započnu masovnu vakcinaciju.

– Također se želimo zahvaliti svim onim građanima koji su sami našli načina da, vakcinišući se, povećaju šansu svih nas da se izborimo sa pandemijom. Zašto? Zato što je svaki vakcinisani građanin opasnost manje, jer u konačnici svi oni završe na našim kasama, preko puta nas koji ponovo nismo prioritet i nema nas niti u jednom planu nabavke jedinog sredstva za borbu protiv koronavirusa – navode iz Sindikata.

Na kraju žele podsjetiti da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije i dalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima. Jedina šansa za oporavak privrede, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA