Prevelik unos ugljikohidrata na prazan stomak narušava balans šećera u krvi
Doručak jeste važan obrok, ali ono čime započinjemo dan može imati dugoročne posljedice po zdravlje. Prema savjetima dr. Loane Andrade Pelajo, važno je izbjegavati određene vrste hrane odmah nakon buđenja, posebno one bogate jednostavnim ugljikohidratima.
Kada tijelo na prazan stomak primi obrok s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata, dolazi do naglog skoka glukoze u krvi. To može uzrokovati niz problema – od kratkoročne iscrpljenosti do povećanog rizika za razvoj insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.
Preporuka stručnjaka je jasna: dan treba započeti obrokom koji uključuje proteine i povrće. Na taj način se šećer u krvi stabilnije oslobađa, a organizam dobiva dugotrajniji osjećaj sitosti. Tek nakon toga, u manjoj mjeri, mogu se uvrstiti i složeniji ugljikohidrati poput integralnog hljeba ili žitarica.
Iako su peciva, pahuljice i voćni jogurti često prvi izbor za doručak zbog praktičnosti i okusa, upravo su to namirnice koje bi trebalo izbjegavati na prazan stomak.