25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Ozil i dalje zamrznut od strane Arsenal – a

Mesut Ozil je jedan od najuzbudljivijih igrača Arsenal – a u modernoj eri, došao je iz Real Madrid – a u septembru 2013. godine i koštao je Arsenal 40 miliona eura. Kvote na utakmice Arsenala naglo su padale na kladionicama poput Bet365 Slovenija, a mnogi su govorili da je ovo igrač koji će okrenuti putanju Arsenala i da će ih ispaliti u bolje stvari i da će osvajati trofeje. To je u neku ruku i učinio, nisu to bili trofeji poput Premier lige i Lige prvaka, ali ipak Mesut je donio dva FA kupa i dva Community Shield – a. Zajedno sa Alexis Shanchez – om je stvorio opasno partnestvo i rasturali su Premier ligu, međutim kada je Alexis prešao u Manchester United gotovo besplatno, odbor Arsenala se uspaničio i ponudio Ozil – u ugovor u vrijednosti od 350. 000 funti sedmično koji ističe 2021. godine.

Čak ni u Europa ligi nema mjesta za Ozil – a

Skoro svi navijači Arsenal – a su se nadali da će barem u Europa ligi Mesut Ozil dobiti priliku da igra, međutim kada je objavljena lista igrača koja će predstavljati Arsenal u Europa ligi Ozil nije naveden kao jedan od igrača.

Razlog ovom izostanku jeste naravno njegova forma i činjenica da nije odigrao utakmicu od marta bezobzira što trenutno najviše zarađuje u Arsenal – u. Pored forme politika je dosta uticala na to da Ozil izgubi svoje mjesto u timu. Razna politička zastupanja koja je javno iznosio, konstantni sastanci sa predsjednikom Turske Erdoganom su doveli do toga da se Arsenal kao fudbalski klub morao distancirat od izjava koje daje Ozil. Možda je upravo zbog tih izjava stao na žulj ne samo menadžeru nego i vlasnicima kluba. Činjenica je da je igra u zadnjih godinu dana pod tri različita menadžera i dalje ne može dobiti minimalnu minutažu.

Posljedni razlog koji je doveo do toga da Ozil ne igra jesu pravila koja Arsenal mora ispuniti kada je riječ o pravilima registracije. Naime Arsenal mora prijaviti 17 igrača koji ne spadaju u kategoriju domaćih igrača. Arsenal ih ima 19 te su Ozil koji nema svoje mjesto u timu i realno je odigrao svoju zadnju utakmicu u martu i Sokratis koji je također u zadnjoj godini svog ugovora i koji je bio pred izlazom iz Arsenala, ali se u prelaznom roku dogovor nije materijalizirao, izostavljeni.

Odlazak Wenger – a označio stagnaciju Ozil – a

Iako su navijači Arsenala slavili ovaj potpis ugovora nisu ni mogli zamisliti da samo za godinu dana Ozil skoro neće igrati niti utakmicu u kupu, a pogotovo par minuta u ligaškoj utakmici. Sve je počelo odlaskom Arsene Wenger – a sa klupe Arsenal – a.

Tada uprava kao njegovu zamjenu postavlja Unai Emery – a i u početku sve je izgledalo normalno. Ozil je igrao, ali nije imao onaj učinak kakav je imao prije potpisa ugovora. Ubrzo Emery izbacuje Ozila iz startne postave, a kasnije i iz ukupne momčadi, te ga osuđuje na treninge bez mogućnosti igre. Mnogi tvrde da je manjak ambicije i volje da se prilagodi novom načinu igre dovela do toga da bude izbačen iz prve postave. Mesut se uvijek branio na društvenim mrežama, tako što je govorio da voli Arsenal i želi da u Arsenal – u završi svoju karijeru. Međutim kada bi i dobio rijetku priliku da igra, za vrijeme utakmice bi izgledao nezainteresovano, sporo, mnogi su karakterisali njegove nastupe kao lijenost i aroganciju koju pokazuje prema navijačima i klubu. Statistika je ono što što odalo Ozil – a i kada su objavljeni statistički podatci da je Ozil u 2018 / 2019 sezoni imao učinak od samo 1 gola i 2 asistencije, kritike su bile opravdane.

Jasno se vidi da nema više ljubavi koju su prije pokazivali navijači Arsenal – a, čak su mnogi navijači molili Ozil – a da prekine svoj ugovor, Arsenal se umiješao i ponudio opciju da isplati Ozilu zadnju godinu njegovog ugovora i da ide, ali je Ozil odbio. Ozil – u ostaje još deset mjeseci ugovora i sa sigurnošću možemo reći da će stvari funkcionisati u Arsenal – u mnogo bolje kada se ovaj period od deset mjeseci završi.

 

Vezane vijesti

TUZLA