23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Pacijenti iz Gradačca prijete isključenjem sa dijalize!

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH oglasilo se saopćenjem u kojem se navodi informacija o namjerama šest dijaliznih pacijenta iz Gradačca, koji se iz protesta zbog premještanja iz dijaliznog centra (DC) u Odžaku u dijalizni centar u Gračanicu, planiraju isključiti sa dijalize u ponedjeljak 19.04.2021.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Već dugo traje  borba ovih pacijenta, kako bi ostali na liječenju  u DC Odžak gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

Međutim, ravnatelj županijske bolnice Orašje,  koja „vlada“ DC u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške  bolesnike 100%-tne invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i financijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje.

Svima je poznato da se iz ZZOiRO F BiH, točnije iz Fonda solidarnosti izdvajaju financijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta pa tako i za ovih 6 bubrežnih bolesnika i z Gradačca.

Sigurno je da tu postoje i drugi prateći troškovi, kao što su struja i voda, što ide na teret županijske bolnice Orašje, ali smo zato danas dobili potvrdu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da su oni predložili županijskoj bolnici Orašje i Zavodu zdravstvenog osiguranja Posavske županije, pokrivanje drugih troškova, koje ne pokriva Federalni Fond solidarnosti, u visini od 35,00 km za pacijenta po jednoj dijalizi što su odgovorni u ovoj županiji, uključujući i ravnatelja bolnice u Orašju, kategorički odbili. Kao Udruga smatramo da je ovaj iznos sasvim dovoljan za pokrivanje drugih troškova.

Očigledno je da se radi o tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od 4 sata, imali bi i produženo putovanje za više od sat vremena po jako lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad. Posaban je problem njihov povratak nakon iscrpljujuće 4-satne dijalize, jer nakon dijaliznog tretmana pacijenti se nalaze u jako lošem stanju, s padovima tlaka, mučninama i drugim nus pojavama, a put od Gračanice do Gradačca bi im bio jako težak što bi sigurno utjecalo na njihovo i onako krhko zdravlje.

Smatramo da je način uštede novca preko leđa dijaliznih bolesnika, pogrešan, nepotreban i neopravdan!

Vezane vijesti

TUZLA