10 C
Tuzla
26.02.2024.

PCRC organizuje drugo izdanje Škole za mlade Srebrenica

U susret 26. godišnjici genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC) organizirat će od 6. do 13. jula drugo izdanje Škole za mlade Srebrenica.

Škola će okupiti 50 mladih iz Bosne i Hercegovine, zemalja zapadnog Balkana i svijeta da tokom sedmodnevnog programa uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava.

Neki od govornika i predavača škole su Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Sabina Čehajić-Clancy, profesorica socijalne psihologije na Univerzitetu u Štokholmu, Marijana Toma, stručnjakinja za tranzicionu pravdu i suočavanje s prošlošću iz Srbije, Hikmet Karčić, istraživač na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, Tatjana Milovanović, programska direktorica PCRC i alumna Ženeveske Akademije za međunarodno pravo i Mehnaz Afridi, profesorica religijskih studija i direktorica Međureligijskog obrazovnog centra na koledžu Manhattan, SAD.

Također, Škola će predstaviti rad lokalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima suočavanja s prošlošću i tranzicione pravde u regionu, poput Balkanske istraživačke mreže – BIRN u BiH, OSCE Misije u BiH, Inicijative mladih za ljudska prava iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, TRIAL International, Akademije ,,VIIˮ, Udruženja Snaga Žene iz Tuzle, Udruženja Sara-Srebrenica, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Udruženja “Humanost u Akciji”.

Pored navedenog, škola će predstaviti i rad Centra za postkonfliktna istraživanja kroz međunarodno nagrađeni program izgradnje mira “Obični heroji”, nekoliko dokumentarnih projekcija i radionicu sa Velmom Šarić, novinarkom i predsjednicom Centra.

Škola je osmišljena za studente, istraživače i aktiviste iz Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, starosti između 18 i 25 godina. Pored mladih iz regiona, škola će uključiti i međunarodne studente koji su u BiH došli kroz mreže mladih PCRC i predstavljaju univerzitete – Univerzitet u Mičigenu, Harvard Koledž, Univerzitet Durham, Univerzitet Masačusets Boston, Kolumbija koledž Čikago, Univerzitet u Glasgowu, Londonski univerzitetski koledž, Pariški institut za političke studije, Univerzitet u Tampereu, Univerzitet u Edinburgu, Univerzitet u Kentu.

Škola se realizuje uz podršku Rockefeller Brothers Fondacije, Sigrid Rausing Fonda i Nacionalnog Fonda za Demokratiju (NED), saopćio je Press tim Memorijalnog centra Srebrenica.

RTVSLON/FENA

Vezane vijesti

TUZLA