5 C
Tuzla
23.04.2024.

Pehar: Imunizacija godišnje spašava između dva i tri miliona ljudi

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar naglasio je danas da je imunizacija jedno od najvećih svjetskih medicinskih dostignuća 20. stoljeća, koja godišnje spašava između dva i tri miliona ljudskih života.

Pehar je na današnjoj konferenciji za medije u povodu Evropske sedmice imunizacije naglasio da o važnosti imunizacije trebamo glasnije i češće govoriti.

-Posebno kada podaci za prošlu godinu nisu ohrabrujući i kada nas brinu podaci da je obuhvat imunizirane djece znatno opao, te nam sada prijeti povratak bolesti koje su mogle biti spriješene vakcinacijom. Važnost imunizacije ne smijemo zaboraviti – kazao je Pehar.

Ističe da iza svake vakcine stoji hiljade stručnjaka, godine predanog rada i istraživanja, koja su postigla da vakcine budu dostupna, sigurna i efikasna zaštita protiv zaraznih bolesti.

– Programi vakcinacije dali su ogroman doprinos ukupnom zdravlju i produženju životnog vijeka ljudi. Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv i zato svi moramo raditi na njenoj promociji i isticati njenu važnost  – zaključio je Pehar.

Vezane vijesti

TUZLA