20 C
Tuzla
29.05.2023.

Pehar: U FBiH toku distribucija vakcina proizvođača Pfizer

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je da je na prostoru FBiH u toku distribucija cjepiva proizvođača Pfizer iz COVAX mehanizma, a riječ je o 15.210 doza.

Pehar je danas na pres-konferenciji kazao da će se vakcine distribuirati shodno propisanim načelima, ali i na osnovu zahtjeva kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

„Razlog je činjenica da ovo cjepivo zahtijeva tzv. ultrahladni lanac i skladišti se na -80 stupnjeva. Kada napusti taj režim, mora se potrošiti u roku od pet dana, zbog toga je potrebna bliska koordinacija između zavoda za javno zdravstvo kako bismo maksimalno iskoristili sve raspoložive doze“ – istakao je Pehar.

Naglasio je da je na prostor FBiH iz COVAX mehanizma dopremljeno i 17.100 doza cjepiva AstraZeneca za koje se još uvijek čekaju rezultati analiza iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

„Kada dobijemo te potrebne nalaze i analize i ovo cjepivo će se distribuirati preko kantonalnih zavoda kako bismo omogućili nastavak cijepljenja prioritetnih skupina“ istakao je.

Također je dodao da se u skladištu u Mostaru nalazi 17.980 doza cjepiva kineskog proizvođača Sinovac, koje je BiH dobila kao donaciju od Turske.

„I za ovo cjepivo čekamo analize, nakon što dobijemo sve potrebe nalaze, i ovo cjepivo će biti na raspolaganju“ poručio je.

Pehar je kazao da je epidemiološka situacija jako složena te pozvao sve građane da se pridržavaju mjera koje su propisali federalni i kantonalni krizni štabovi te poručio da se samo tako može zaustaviti širenje koronavirusa.  

Izvor: RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!